Megteszünk mindent, de nem ígérhetünk
2013.08.07.
LXVIII. évf. 32. szám

Mintegy háromszáz termelő ültetvényében okozott kárt a több mint egy hónappal ezelőtti jégverés Királyhalmán, Noszán és Hajdújáráson. A szabadkai önkormányzatnál tett kárbejelentések alapján kiderült, hogy csaknem 500 hektárnyi, főleg almaültetvény termése veszett oda. A kár mértéke hetven—száz százaléknyi — nyilatkozta lapunknak Osztrogonac Simon, Szabadka község mezőgazdasággal megbízott tanácsnoka, majd hozzátette: „Olyan ültetvényt is láttam, ahol a jég a jövő évi rügyeket is elverte.”

Megteszünk mindent, de nem ígérhetünk

Osztrogonac szerint óriási veszteség érte a termelőket. A szakemberek még végzik a kár felmérését, ám az elsődleges becsléseik is azt mutatják, hogy több millió eurós kár érte az ültetvénytulajdonosokat.
Szabadka város állandó tartalékaiban 4 millió dinár áll rendelkezésre kártérítés céljára. Pár hónappal ezelőtt Csantavéren végeztek kárfelmérést: ott az egyéves növényekben okozott súlyos kárt a szeszélyes időjárás.
— A rendelkezésre álló négymillió dinár elenyésző összeg annak a kárnak a megtérítésére, amely a térségben keletkezett. Nehéz egyelőre bármit is mondani. Elvégeztük a kárfelbecslést, ezután konzultálunk majd a polgármesterrel és a tanáccsal, és majd csak ennek alapján dől el, hogyan tovább. Már kapcsolatba léptem a tartományi mezőgazdasági titkársággal. Dobai János titkárhelyettes nem sok esélyét látja a kár megtérítésének, mivelhogy üres a tartományi agrárkassza. A termelők káráról szóló jelentést továbbítom a köztársasági mezőgazdasági minisztériumnak, segítségnyújtás iránti kérelemmel. Ez minden, amit mezőgazdasági tanácsnokként én megtehetek.
Arra a kérdésre, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői vajon mit tehetnek az ügyben a tartományi, illetve a köztársasági képviselőházban, Osztrogonac Simon a következőket mondta:
— Dobai János tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes és Fremond Árpád, a köztársasági mezőgazdasági bizottság tagja megígérték, hogy mindent megtesznek a termelők kártalanítása érdekében, de nyomban hozzá is tették, nemcsak rajtuk múlik, hogy ez megtörténik-e. Mindenesetre az ügy érdekében mi minden követ megmozgatunk.
A mezőgazdasággal megbízott tanácsnok a kártérítés kifizetéséről és mértékéről sajnos nem biztosíthatta a termelőket, mindössze annyit ígérhet, mondta, hogy mindent megtesz azért, hogy az „ügyet” elmozdítsa a holtpontról és a gyümölcstermesztők valamilyen mértékben kártalanítva legyenek.
Osztrogonac Simon, aki maga is gyakorló gyümölcsész, elmondta, hogy noha a jégverésben az ő terménye is kárt szenvedett, nem tett kárbejelentést, egyrészt mert nem volna etikus, másrészt a szerencsésebbek közé tartozik, mivel három más-más helyen van az ültetvénye, és csak az egyikben nagy a kár.
Arra a kérdésemre, hogy vajon elkerülhető lett volna-e a baj jégvédelmi rakéták kilövésével, a politikus a következő választ adta:
— Három helyről lehetett volna lőni a jégfelhőt, Ludasról, Kispiacról és Királyhalmáról. Mindhárom állomáson volt is négy-négy rakéta. Kispiacról és Ludasról kilőtték őket, a Királyhalmi kilövőállomásról viszont technikai okok miatt nem. Ezt később a bajsai meteorológiai állomás szakemberei írásban is megerősítették.
 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..