home 2024. május 21., Konstantin napja
Online előfizetés
Megteremteni a színházi csodát
(re)
2012.11.28.
LXVII. évf. 48. szám

Deszkára fel! elnevezéssel a vajdasági magyar amatőr színjátszás helyzetéről és megújításának lehetőségeiről tartottak szakmai fórumot Szabadkán, a Városi Könyvtárban november 24-én.

A Magyar Nemzeti Tanács a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséggel együtt az öntevékeny színjátszó alkotóközösségek vezetői, rendezői és minden érdeklődő számára megszervezi azt a kétéves képzést, amely egy egységes rendszeren keresztül kívánja tovább erősíteni a vitathatatlanul felívelő szakaszában levő színjátszó mozgalmat mind színvonalában, mind létszámában. Ennek a képzésnek a jelentőségét és tervét ismertették a szombat délelőtt megtartott szakmai fórumon. Elsőként Hajnal Jenő, a VMI elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta: a tervezés időszaka van most, mi pedig elérkeztünk egy állomáshoz, amely kaput nyit a további építkezés felé.
Dudás Károly, a VMMSZ elnöke hozzátette: nagy öröm, hogy megjelentek itt a hivatásos színjátszás képviselői is, színházigazgatók, színészek, játszótársak.
— A VMMSZ nagyon fontos kezdő lépéseket tett meg az amatőr színjátszás felvirágoztatására, és ezt a törekvését az MNT is felkarolta. A VMMSZ programtervében első helyen szerepel a képzés, ezért is nagyon fontos számunkra a mostani kezdeményezés. Az MNT, a VMMSZ és a VMI háromszögében tudunk tovább építkezni, és ez jelentős mértékben segíti az amatőr színjátszás felvirágoztatását — hallottuk többek között Dudás Károlytól.
Lovas Ildikó, az MNT művelődési tanácsosa hangsúlyozta: csak Vajdaságban nincsenek kiemelt fontosságú intézmények, csupán kiemelt fontosságú rendezvények.
— Ilyen kiemelt fontosságú rendezvény a Deszkára fel! elnevezésű képzés is, amely jelentősen hozzájárul az amatőr színjátszás színvonalának emeléséhez. Hiszen az ember arra hivatott, hogy megteremtse a színházi csodát. Ezért nagyon fontos életre kelteni az amatőr színjátszást ott, ahol még nem létezik, illetve tovább építeni ott, ahol már működik.
A fórum keretében Az amatőr színjátszás múltja, jelene, jövője címmel Nánay István budapesti színikritikus, majd A múltból építkező jelen (Adatok a vajdasági magyar amatőr színjátszás történetéhez) címmel dr. Káich Katalin egyetemi tanár, illetve Színjátszó csoportjaink számának alakulása címmel Hajvert Lódi Andrea és Raffai Ágnes tartott előadást, akik Sutus Áronnal együtt ismertették a Deszkára fel! képzés tervét is. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..