home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Megtartották az MNT 33. ülését
(Tha)
2022.09.23.
LXXVII. évf. 38. szám
Megtartották az MNT 33. ülését

Annak ellenére, hogy 97 napirendi ponttal hirdették meg a Magyar Nemzeti Tanács 33. rendes ülését, az összejövetel alig több mint egy óra alatt véget ért. A testület tagjai a felvetett témák mindegyikét hozzászólás nélkül, szavazattöbbséggel vagy egyhangúan fogadták el.

Az ülés első részében jóváhagyták a Hét Nap Lapkiadó Kft. 2022. évi pénzügyi tervének módosítását, a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény 2021—2022. évi munkajelentését és 2022—2023. évi munkatervét, a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény alapszabályának módosítását, valamint az intézmény 2023. évi munka- és pénzügyi tervét, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a zentai Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ 2023. évi munka- és pénzügyi tervét. A napirendi pontokkal kapcsolatban az intézmények vezetői szólaltak fel.

A folytatásban a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 2022. évi munkatervének és pénzügyi tervének a módosításáról, valamint a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola iskolaprogramjáról szavazott a testület.

Ezután következtek a jóváhagyások az oktatási intézmények igazgatóválasztási eljárása, valamint az igazgatóbizottsági és iskolaszéki tagcseréje kapcsán. Az MNT tagjai elfogadták néhány középiskolának az átképzésre vonatkozó beiratkozási tervét, valamint magyar nyelvű tankönyvek és taneszközök alkalmazását.

Az ülésen 38 napirendi pont vonatkozott a 15 főnél kisebb létszámú osztályok megnyitására, majd a diákotthonok előzetes kollégiumi ranglistája véleményezésének a jóváhagyása volt soron, az utolsó napirendi pontok pedig községek kulturális pályázataira, utcák elnevezésére vonatkoztak.

Az ülés kezdetén Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke felhívta a jelenlévők figyelmét az október 1-jén kezdődő népszámlálás fontosságára, és kitért a kérdőív néhány jelentős kérdésére.

— A Magyar Nemzeti Tanács alapításában lévő intézmények programjait, munka- és pénzügyi terveit módosítottuk, illetve fogadtuk el. Fontos, jelentős intézményekről van szó, melyek közül a Vackor-óvodát emelném ki, amely tavaly szeptemberben kezdett el dolgozni. Az egyéves jelentést látva elmondhatjuk, a kezdeményezés nagyon sikeres, és a jövő évi tervek is arról árulkodnak, hogy nagy igény mutatkozik az ilyen jellegű óvoda működtetésére. Valamennyi intézménynél az derült ki, hogy a tervek jók, érdekesek, izgalmasak, de a vezetők aggódnak azon, hogy a korlátozások, a gazdasági válság, az energiagondok hogyan befolyásolják majd mindazt, amit elterveztek. Az MNT alapvető feladata lesz, hogy ebben támogató közreműködő legyen, és a kultúrában, az oktatásban, a tájékoztatásban minden zavartalanul működhessen, hiszen a kisebbségi jogok, lehetőségek azáltal tudnak csak megvalósulni, ha ezek az intézmények korlátozások nélkül tudják ellátni az alapvető feladataikat — összegezte nyilatkozatában az ülésen elhangzottakat Hajnal Jenő, az MNT elnöke.


Jerasz Anikó az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke


László Edit a Hét Nap igazgatója

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..