home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Megtartotta alakuló ülését a tartományi képviselőház
Talpai Lóránt
2016.06.27.
LXXI. évf. 25. szám

Megalakult a vajdasági parlament, egy nap alatt három ülést tartottak a tartományi képviselőházban. — A harmadik ülésen Pásztor István, a képviselőház elnöke Igor Mirovićot javasolta a tartományi kormány elnökének.

Tizenegy helyett tizenkét titkárság

Megalakult a vajdasági parlament, egy nap alatt három ülést tartottak a tartományi képviselőházban. A képviselők elsőként elfogadták, illetve megszavazták a tartományi közigazgatásról szóló határozat módosításait és kiegészítéseit, melyek lehetővé tették az új tartományi kormány megalakítását. A kormánytöbbséget a Szerb Haladó Párt és választási koalíciós partnerei, a Szocialisták Mozgalma és a Szerbiai Szociáldemokrata Párt, illetve a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség alkotja.

Az új kabinet tizenegy helyett tizenkét titkárságból fog állni. Ebből nyolcat a közeljövőben átneveznek. Minderre akkor fog sor kerülni, amikor kibővítik a tevékenységi körüket. Ezentúl a tartománynak lesz szociális, népesedési és nemi egyenrangúsági kérdésekkel foglalkozó titkársága is. Milenko Jovanov, a Szerb Haladó Párt képviselője az új titkársággal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy mindez nem ró újabb terhet a tartományi képviselőházra, azaz nem lesznek újabb munkahelyek létesítve.
A bejelentés után kisebb szócsata bontakozott ki az ellenzéki és a kormánypárti képviselők között. Miroslav Vasin, a Demokrata Párt alelnöke a többi közt kijelentette, nem szeretné, ha a vajdasági parlament, akárcsak a köztársasági, egy valóságshow-vá válna. A képviselő szerint az elmúlt években a tartományi képviselőház volt a legtiszteletreméltóbb intézmény országszerte, és jó lenne, ha ez a jövőben is így maradna.

Igor Mirović a tartományi kormány új elnöke

A harmadik ülésen Pásztor István, a képviselőház elnöke Igor Mirovićot javasolta a tartományi kormány elnökének. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy Mirović értékes és kompromisszumokra hajlandó politikus, aki a legjobb éveiben van, hiszen elég idős ahhoz, hogy kellő tapasztalata legyen, és elég fiatal, hogy energikusan végezze munkáját.

Igor Mirović, a Szerb Haladó Párt politikusa a tartományi parlament ülésén ismertette a tizenkét titkárság vezetőinek nevét. Nyolc titkárságot a Szerb Haladó Párt, egyet-egyet pedig a VMSZ, a Szerb Szocialista Párt, a Szociáldemokrata Párt és a Szocialista Mozgalom fog koordinálni. A gazdasági és turisztikai titkárságot a szocialisták (Ivan Đoković), a szociális védelmi titkárságot a Szocialista Mozgalom (Predrag Vuletić), az energetikai titkárságot a Szociáldemokrata Párt (Nenad Grbić), az oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkárságot pedig a Vajdasági Magyar Szövetség (Nyilas Mihály) kapta. A további nyolc titkárságot a Szerb Haladó Párt képviselői vezetik. Zoran Gojković az egészségügyi, Zoran Milošević a tudományügyi, technológiai és fejlesztési, Vladimir Batez a sport- és ifjúsági, Miroslav Štatkić a kulturális, tájékoztatási, illetve a vallási közösségek kapcsolattartásáért felelős titkárságot fogja irányítani. Smiljka Jovanović a pénzügyi, Vuk Radojević a mezőgazdasági, vízügyi és erdőgazdálkodási, Ognjen Bjelić pedig az interregionális és a helyi önkormányzatok irányításáért felelős titkárságot vezeti majd a jövőben. A tartományi titkárokon kívül Igor Mirović újonnan megválasztott tartományi kormányfő kinevezte a helyetteseit is Đorđe Milićević, Ivan Đoković és Nyilas Mihály személyében.


Kattinson az alábbi képre és tekintse meg a szerző adatlapját is!
Talpai Lóránt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..