home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
,,Megtartó erő vagyunk”
2023.02.20.
LXXVIII. évf. 7. szám
,,Megtartó erő vagyunk”

Városnapot ünnepelt a zombori magyarság

1749. február 17-én Mária Terézia városi rangot adományozott Zombornak. Erre emlékezve február 19-én immár ötödik alkalommal szervezett városnapi ünnepséget a Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-bácskai Körzeti Szervezete. Az esemény helyszíne a Magyar Polgári Kaszinó volt.

A Himnusz éneklése után Pelt Ilona, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke köszöntötte az ünneplő közösséget és a vendégeket: Kovács Elvirát, a köztársasági parlament alelnökét, a VMSZ alelnökét, Kabók Erikát, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagját, Kudlik Zoltán tartományi segédtitkárt, a helyi tisztségviselőket, az intézmények vezetőit.

Köszöntő beszédet mondott Jankovich Szilárd, Zombor város nemzeti kisebbségekkel és vallási közösségekkel megbízott tanácsosa, a VMSZ bácsgyulafalvi helyi szervezetének elnöke.

–A 2022- es év próbára tett bennünket, hiszen az előzőektől eltérően, egymást érték a különböző választások, a népszámlálás és nem utolsó sorban a kisebbségi nemzeti tanácsok megválasztása. Ez emberfeletti munkát, kitartást és türelmet igényelt. Elképesztően nagyok voltak az elvárások, de most már tudjuk, mindenki szívvel-lélekkel odatette magát, hogy magyarságunk további legitimitása megmaradjon.

Városi, tartományi és köztársasági pályázatokon sok polgárnak és intézménynek tudtunk segíteni, megoldani a több éves lemaradásokat.

Terveink között szerepelnek az infrastrukturális fejlesztések, további utak felújítása és a megfelelő minőségű ivóvíz biztosítása minden polgár számára a zombori önkormányzat területén. Kiemelném a Béreg és Nákófalva közötti négysávos gyorsforgalmi út kiépítését, ami a közeljövőben kezdődik. Elkészült Béreg és Hercegszántó közötti határszakaszra vonatkozó projektdokumentáció, amelyen ezáltal lehetőség lesz teherforgalom lebonyolítására is. Elkészült az Apatin–Kupuszina út, a felújítás idén folytatódik Monostorszeg felé. Nagyon fontos továbbá, hogy felújítás alatt áll a Zombor és Verbász közötti vasútvonal is.

Elindítottunk egy egészségmegőrző programot, amely során a falvakba látogatnak ki szakembereink, így helyben tudnak segíteni a rászorulóknak, az idősödő családoknak.

Folyamatosan bővítjük a Falugazdász hálózatot, amely lassan minden nyugat-bácskai településen elérhető lesz.

Folyamatban van egy közintézmény alapítása, ami a város költségvetésének állandó tétele lesz. Ez egy teljesen magyar érdekeltségű intézmény, segíti és könnyíti majd az elvégzendő feladatok megoldását, legyen az kultúra, oktatás vagy más, ami bennünket, magyarokat összetart és megtart.

Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke, felelevenítve Zombor történetének jelentős fordulóit, elismerő szavakkal üdvözölte az ünneplő közösséget, a helyi magyar érdekképviselet által elért, a vajdasági magyarság egésze szempontjából is jelentős eredményeket, célkitűzéseket.

Az színvonalas műsorban fellépett a kupuszinai, Magyar Életfa díjas Csizmadia házaspár, Anna és János, a zombori Orsovai Hedvig zenei géniusz, zongora- és énekművész, komponista, a bezdáni Nikola Čutura orgonaművész, zenepedagógus, a szilágyi Francia Henrietta többszörösen díjazott szavaló, a zombori Szladek Vince versmondó, aki Herceg János zombori akadémikus író prózaversét tolmácsolta. Az ünnepi műsort Kanizsai Tamás vezette.

Forrás: Nyugat-Bácska Portál

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..