home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Megtartani az otthont az szülőföldön
Kartali Róbert
2022.10.23.
LXXVII. évf. 42. szám
Megtartani az otthont az szülőföldön

Az 1956-os vajdasági központi megemlékezés a palicsi koszorúzás után a szabadkai Jadran Színpadon folytatódott, ahol dr. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhelyettes és Pásztor István, a VMSZ elnöke tartott alkalmi beszédet.

Bátorság, szabadság, egység! – ez 1956, a magyarság hősies szabadságának üzenete. És ami egybe fűzi őket, az a hazaszeretet köteléke – foglalta össze dr. Fürjes Balázs, aki arra kérte a vajdasági magyarságot, hogy aki magyarnak érzi magát, az vallja is azt meg a népszámláláson Szerbiában, és minden vajdasági magyar vegyen részt a közelgő nemzeti tanácsi választáson és szavazatával erősítse a magyarok képviseletét és egységét.

–Akik maradnak, azoknak ki kell bírni. Hinni kell, összeszorított foggal dolgozni, őrizni azok hiányát, akik elmentek. Mert csak így tarthatjuk meg a nemzetet és a közösséget – hangsúlyozta ünnepi beszédében Pásztor István – El fog érkezni annak az ideje, amikor megfordul a trend, sokan, egyre többen azok közül, akik másutt keresték a boldogulást, vissza fognak jönni. Önök ugyanúgy tudják, ahogyan én is, mert találkoznak velük az utcán, a boltban, ez a folyamat elindult. Közösségi erőnk abban mérhető, hogy mennyi vérveszteséget vagyunk képesek elviselni úgy, hogy nem adjuk fel, hanem megőrzünk mindent, ami a magyarságunk szerint fontos, iskolákat, templomokat, színházakat, újságot és rádiót. Megtartjuk az otthont a szülőföldünkön, hogy azoknak, akik megtapasztalták a nyugati szabadság jelenlegi állapotát és megnyilvánulásait, legyen hova hazajönni. '56 is megmutatta, hogy a magyarok képesek erre.

A program részeként a jelenlévők a Határon innen című ünnepi műsort láthatták, Dévai Zoltán rendezésében.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..