home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Megszűnik a roamingdíj az EU-ban
Stanyó Károly
2017.05.29.
LXXII. évf. 21. szám
Megszűnik a roamingdíj az EU-ban

2017. június 15-én végleg eltűnik a roamingdíj az Európai Unió területén, de már a tavaly áprilistól érvényes átmeneti időszakot is a tarifák leépítésével üdvözölték a szolgáltatók. 2015 októberében — hosszú, többéves vitasorozat után — az Európai Parlament elfogadta a roamingdíj eltörléséről szóló jogszabálycsomagot.

Tavaly április 30-ától egy perc beszélgetés és egy megabyte adatforgalom legfeljebb öt eurócentbe kerülhet, SMS-enként pedig legfeljebb két centet számolhatnak fel a szolgáltatók az EU összes országában. Az átmeneti időszakban érvényes díjak az Európa Bizottság szerint 75 százalékkal alacsonyabbak a korábbiakhoz képest. A végső lépés a június 15-étől kötelező szabályozás, mely alapján az unió bármely országában belföldi tarifával lehet majd telefonálni. A szolgáltatók azonban visszaélés esetén felszámíthatnak egy alacsony összegű roamingdíjat, mely nem lehet magasabb a jelenlegi barangolási tarifa maximumánál.

A döntéssel, úgy tűnik, minden fogyasztó nyert. Egyszersmind a szabályozás lehetőséget ad arra, hogy a szolgáltatók bizonyítsák: nem tudják fedezni a roamingdíj megszűnésével kapcsolatos költségeket, így kénytelenek drágítani a belföldi tarifákat. A hírközlési hatóság a kérelmet mérlegelve engedélyezheti a felárat. Ezért a szakértők attól tartanak, hogy a jelenlegi átmeneti periódus pozitív változásai (árcsökkenései) után a roamingdíj teljes eltörlése valójában a szolgáltatás árának emelkedésével jár majd együtt. Tehát bár a gyakran utazók nyernek, az árcsökkenésből adódó különbözetet a többi felhasználó fizeti meg. Ám mivel az EU-s országok között a múltban állandóan fejlesztett optikai kábeles hálózat óriási kapacitású, a mobiltelefonos jelek sávszélessége már csupán a legkisebb töredékét teszi ki az igénybe vett internetes adatkommunikációs hálózat maximálisan terhelhető kapacitásának, és ez indokolttá teszi az erre kivetett adó eltörlését. A magyar szolgáltatók sorra jelentették be a roamingdíj megszűnését — már jóval a határidő előtt.

Az Európai Parlament áprilisban megszavazta azt a határozatot, amely szerint a mobilszolgáltatóknak június 15-étől nem lesz lehetőségük extra díjat elkérni akkor, ha egy ügyfél országhatáron kívül, de az Európai Unió területén belül használja készülékét. A szabályozás egyaránt vonatkozik a hang- és adatszolgáltatásra. A roamingdíj csökkentése 2007-ben kezdődött, 2007 augusztusától legfeljebb 0,49 eurót lehetett számlázni egypercnyi beszélgetésért, és ez az összeg fokozatosan csökkent.

Az EU területén a hívásindítás jelenleg a tarifacsomagban megállapított díjhoz képest percenként legfeljebb 19,17 forintos pluszkiadással jár, hívást fogadni pedig percenként 4,37 forintba kerül. Az SMS-ek extra díja 7,66 forint lehet, egy MMS 19,17 forinttal kerülhet többe, az adatalapú szolgáltatások esetében pedig minden megabyte 17,81 forinttal növelheti a számlát. Ez a díjszabás azonban 2017. június 15-én megszűnik.

Ezután az unión belül bevezetik a „roaming, mint otthon” (roaming like at home) koncepciót, melynek az a lényege, hogy az előfizetők a hazai feltételeknek megfelelően tudják igénybe venni a mobiltelefonáláshoz kapcsolódó szolgáltatásokat az európai utazásaik során, bármiféle többletdíj nélkül. Június 15-étől hanghívások esetében percenként 3,2 eurócentes (kb. 10 forintos), SMS-enként 1 eurócentes ár várható, az adatforgalomban pedig fokozatos ármérséklés lesz: 2017. június 15-étől gigabyte-onként 7,7 euró lesz a nagykereskedelmi ár, 2018. január 1-jétől 6 euró, 2019. január 1-jétől 4,5 euró, 2020. január 1-jétől 3,5 euró, 2021. január 1-jétől 3 euró, 2022. január 1-jétől pedig 2 euró.

Az EU-s roamingdíj törlésével csaknem egyidejűleg (valószínűleg július elején) a regionális roamingdíj is mérséklődik Szerbia, Montenegró, Macedónia, valamint Bosznia és Hercegovina között. A hívás percének 29 centes roamingdíja 23-ra, a fogadott hívás perce pedig 8-ról 6-ra mérséklődik (az adót is beszámítva), az SMS díja 10-ről 7-re csökken, az internet megabyte-ja pedig 54 helyett 24 centbe kerül majd. Horvátország EU-tag, ezért a regionális roaming rá nem vonatkozik.

Ahhoz, hogy az EU és Szerbia közötti hívások esetében is csökkenjen a roamingdíj, reciprocitásra van szükség. A telekommunikációs minisztérium szerint nem várhatjuk el a külföldi szolgáltatóktól, hogy csökkentsék a Szerbiába irányuló hívások roamingdíját úgy, hogy a szerbiai szolgáltatók az ország EU-s tagságáig nem mérséklik a hozzájuk intézett hívások roamingdíját.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..