home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Megszűnhet-e a távfűtés Zentán?
Tóth Lívia
2008.02.06.
LXIII. évf. 6. szám
Megszűnhet-e a távfűtés Zentán?

A zentai városi távfűtés jelenleg a cukorgyártól függ - Gergely József fotójaA fűtési díj megállapítása már évek óta rendszeresen napirenden szerepel a zentai községi képviselő-testület ülésén. A tanácsnokok általában nem támogatják a szolgáltató árajánlatát, drágítási kérelmét, véleményüket...

A zentai városi távfűtés jelenleg a cukorgyártól függ - Gergely József fotója

A fűtési díj megállapítása már évek óta rendszeresen napirenden szerepel a zentai községi képviselő-testület ülésén. A tanácsnokok általában nem támogatják a szolgáltató árajánlatát, drágítási kérelmét, véleményüket azonban legtöbbször figyelembe sem veszik. A legnagyobb gond ugyanis az, hogy a Tisza-parti városban a cukorgyár magánosításával a távfűtőrendszer is az olasz tulajdonos hatáskörébe került. Aki viszont úgy gondolja, hogy a vállalata nem szociális intézmény. Véleményük szerint a folyamatos melegnek ára van. A cukorrépa beszállításának és feldolgozásának kampánya során a gépeik teljes kapacitással, nyereségesen üzemelnek, később azonban, amikor csak a távfűtést kell biztosítaniuk, nem lesz aktív a mérlegük. A helyzet napjainkra annyira elfajult, hogy a cukorgyár fontolóra vette a távfűtés megszüntetését is. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy október 15-e után nagyjából 2300 lakásban és 180 boltban, irodában stb., tehát Zenta egynegyedében, nem lenne távfűtés.
Az önkormányzathoz intézett levélben, amelyet Ljubiša Radenković, a TE-TO cukorgyár vezérigazgatója írt alá, többek között az áll, hogy az utóbbi néhány évben nagyfokú meg nem értés tapasztalható a helyi hatóságok részéről irántuk. Habár készek voltak az együttműködésre és kompromisszumra, a távfűtés díjának megszabásakor önfejű és merev állásponttal találták magukat szemben, ezért kénytelenek felülvizsgálni érdekeltségüket a hőenergia előállításában és szállításában. Egyben értesítették a címzetteket, hogy az önkormányzattal kötött szerződésüket, amely 2008. október 15-én lejár, addig nincs szándékukban megújítani, amíg nem változik meg a vállalatuk iránti viszonyulás. Igaz, hogy a nézetkülönbség már hosszabb ideje jelen van, de ezt az átiratot valószínűleg a községi képviselő-testület december 20-ai ülése váltotta ki, amikor levették napirendről a hőenergia és a melegvíz előállítási és szállítási díjának a 2006/2007-es fűtési idényre szóló módosítási javaslatát. Ezt azzal indokolták, hogy utólagos árjóváhagyást nem eszközölhet a testület, ezért az indítványról előbb a jogászok mondjanak véleményt.
De mit is utasítottak el? A cukorgyár azt kérte, engedélyezze az önkormányzat, hogy a távfűtés négyzetméterenkénti szolgáltatási díját 2,806 dinárról 3,827 dinárra emelje, mivel a gázszolgáltató is 35 százalékkal drágábban számlázta a földgáz köbméterét. A községi képviselő-testület elutasítása ellenére a vállalat az általa meghatározott és jónak látott összeget kérte a felhasználóktól. 2007 márciusában a város vezetése a cukorgyárral közösen kinevezett egy bizottságot, amely a fűtés négyzetméterenkénti önköltségi árát 3,52 dinárban állapította meg - a 2006/2007-es idényre visszamenőleg Emellett a cukorgyár több kedvező lehetőséget is felkínált: a polgárok egész évben részletekben törleszthetik a költségeket, a téli hónapokban csak előleget fizetnek, az elszámolás a fűtési idény végén lesz. Sőt mivel a tavalyi tél rendkívül enyhe volt s ezért a távfűtőrendszer üzemeltetésére a tervezettnél kevesebb energiát használtak fel, azoknak, akik rendszeresen kiegyenlítették a számlákat, az elszámoláskor nyolc százalékkal csökkentik az összeget.
A lehetőségek felmérése
A helyzet rendezésére és a távfűtés hosszú távú biztosítására Juhász Attila, Zenta polgármestere szakértői bizottságot alakított, amelynek elnöke Domány Zoltán, tagjai pedig Borbély Ferenc, Kóródi Ilona, Vujačić Božidar és Tuza Valéria.
Domány Zoltán elmondta: a kinevezett csoport azon dolgozik, hogy jogi és műszaki szempontból is megfelelő megoldást találjon a zentai városi fűtés más alapokra helyezésére. Megkezdődtek a tárgyalások a lehetséges energiaszolgáltatókkal, a cukorgyárral és az Alltech-Fermin gőzfejlesztő részlegével, valamint ajánlatot kaptak egy megvalósíthatósági tanulmány kidolgozására. A dokumentum figyelembe venné a központi fűtés technikai, technológiai lehetőségeit, a kapacitásokat, a tervezést, a tulajdonviszonyokat, az árakat, az energia beszerzési és eladási árát, a felhasználók számát, a megfizettetés módját, valamint a jövőbeli zentai távfűtő művek tulajdonviszonyát. Ez lehet vegyes vállalat vagy önkormányzati tulajdonú közvállalat. A vezetés szándéka, hogy ezt a tanulmányt belátható időn belül az asztalra tegye. Hozzátette, nem bocsátkozna olyan könnyelmű ígérgetésbe, hogy októbertől másként működik majd a távfűtés a városban. Először az önkormányzatnak és az energiaszolgáltatóknak kell kompromisszumra jutniuk. Hangsúlyozta, új hővezeték-hálózat kiépítéséről szó sincs, inkább a meglevő korszerűsítésén, bővítésén, takarékossá tételén gondolkodnak.
Borbély Ferenc, a községi képviselő-testület elnöke, a bizottság tagja kifejtette: a cukorgyár magánvállalat, az érdeke teljesen legitim, az energiának ára van. A helyzethez az érdekelteknek úgy kell alkalmazkodniuk, hogy a gazdaságosság elvei ne sérüljenek. A másik oldalon viszont azt kell szem előtt tartani, hogy a zentai polgárok fűtése sem legyen jelentősen drágább.
- A tanulmány elkészítése a lehetőségeink felméréséhez fontos. A cukorgyár vállalja az együttműködést, továbbra is érdekelt a hőenergia eladásában, a meglevő rendszerének működtetésében, illetve esetleges bérbe adásában. Az Alltech-Fermin vállalat is képes az energia előállítására, az ősz folyamán megindul az épülőfélben levő szennyvízhálózatukból termelt biogáz értékesítése, azaz felkínálhatják a városnak. A technikai, energiatakarékossági, gazdaságossági és pénzügyi kérdéseknek az összevetésével születhet meg a legoptimálisabb megoldás. A hálózat építésében és fejlesztésében, az energia kitermelésében teljesen új vállalkozók is számításba jöhetnek. Lényeges, hogy az energiatermelőknek kifizetődő legyen, a polgárokat pedig megóvjuk a monopolhelyzettől - jelentette be Borbély Ferenc, aki mindenkit biztosított arról, hogy a tervek kivitelezése valóban időigényes, de a fűtés nem válhat kérdésessé.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..