Megszólalt a nagy harmónia

Megszólalt a nagy harmónia

Tizenkét kórus mutatkozott be és mintegy háromszáz kórustag ajkán csendült fel negyvenhét dal az adai Szentháromság-templomban október folyamán megtartott XIV. Vajdasági Magyar Kórustalálkozón.

A XX. Magyar Ünnepi Játékok programsorozathoz kapcsolódó Vajdasági Magyar Kóruspódium vándorjellegű rendezvény, tehát minden évben más vajdasági város ad neki otthont. Az idén az adai Musica Humana Kamarakórus vállalta el a rendezvény házigazdájának szerepét, és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséggel együtt az adai Szentháromság katolikus templomban szervezte meg. A rendezvény Esterházy Pál halálának 300. évfordulójához kapcsolódott oly módon, hogy a magyar és az egyéb nemzetiségű zeneszerzők művein kívül Esterházy-mű is szerepelt a kórusok repertoárján.
A délutáni rendezvényt Szauer Miklós, a nagy múltú adai Szentháromság-templom plébánosa nyitotta meg, és üdvözölte a találkozó részvevőit. Ezután Raffai Ágnes, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség munkatársa tolmácsolta a betegség miatt távollevő Dudás Károlynak, a művelődési szövetség elnökének a köszöntőjét. Dudás Károly levelében a találkozó mozgalomteremtő erejére, önmagunk vállalásának fontosságára hívta fel a figyelmet, s hangsúlyozta az együtt dalolás, a nagy harmónia, valamint a dal melegítő és világító erejének jelentőségét itt, a déli végeken.
A szemlén tizenkét kórus vett részt: az adai Musica Humana Kamarakórus, a hajdújárási Advent Kórus, a királyhalmi Parlando női kar, a kúlai Bartók Béla Kamarakórus, a kúlai Bartók Béla Vegyes Kórus, a kúlai Cantilena női kórus, a magyarkanizsai Cantilena Kamarakórus, az Óbecsei Schola Cantorum, a temerini Juventus énekkar, az újvidéki Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus, az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ vegyes kórusa és a nagybecskereki Emmanuel kamarakórus. 
A műsor végén valóban felcsendült a nagy harmónia, amikor a kórusok együtt énekelték el Esterházy Pál Pange Lingua című dalát Konrád Emma vezényletével.
A találkozón a hagyományokhoz híven nem volt rangsorolás. A hangversenyt szakmai megbeszélés követte, melyen a részvevők a következő találkozó helyszínéről döntöttek: jövőre Temerin lesz a rendezvény házigazdája.
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Megszólalt a nagy harmónia
Szabadkai Napló
Megszólalt a nagy harmónia
Szabadkai Napló
  • 2020.07.29.
  • LXXV. évfolyam 31. szám
Facebook

Támogatóink