home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Megsebzett Kolozsvár, kötetbemutató a kolozsvári Vallásszabadság házában a Határok nélkül szombati adásában
MTVA
2020.07.03.
LXXV. évf. 27. szám
Megsebzett Kolozsvár, kötetbemutató a kolozsvári Vallásszabadság házában a Határok nélkül szombati adásában

Újranyitott a Vallásszabadság háza Kolozsváron. Az unitáriusok egykori püspöki palotájából kulturális központtá alakított épület teraszán mutatták be a Megsebzett Kolozsvár című kötetet.  A kincses város 1944-es bombázásának krónikáját korabeli fotókkal és kortárs visszaemlékezésekkel tették teljessé. A részletekre Szilágyi Szabolcs összeállításából derül fény. 

„Azok közé a festők közé tartozom, akik csapongnak, engednek az ihlet ás az ötlet impulzusainak” – vallotta magáról a trencséni születésű magyar festőművész, Vajda Júlia. Művészetére, minden csapongása ellenére, leginkább a visszafogottság és az intimitás jellemző. A gazdag életművet kezelő szentendrei galériatulajdonos, Erdész László jóvoltából izgalmas válogatás villantja fel a festőművész életének, alkotói korszakainak néhány mozzanatát. A Vajda Júlia-kiállítással egyúttal visszatért az élet a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumába is. A tárlaton Erdész László kalauzolta Haják- Szabó Máriát.

A hetedik előadás rádiós változatával folytatódik Szász István Tas Trianonról a nemzeti összetartozás jegyében című sorozata.

Utazásunk az éter hullámain Délvidéken folytatódik.  Kónya- Kovács Otília a muzslyai Süveg Zsuzsannánál tett látogatást, aki egyedi ékszereket készít, levegőn száradó, saját recept szerinti gyurmából – hobbi szinten. Emellett kézimunkázik, varr, horgol, sőt régi bútorokat is új életre kelt.

Eszteró Istvánnak, a temesvári nyugalmazott magyartanárnak eddig öt verseskötete jelent meg, a legutóbbi, 2016-ban látott napvilágot. Új kötete — a Róma felett az ég újra lángol a Kriterion Könyvkiadó gondozásában jelent meg — az utóbbi kilenc év verstermését tartalmazza. A kötetről Lehőcz László beszélgetetett a szerzővel.

Adás: Kossuth Rádió 2020.07.04.(szombat) 18.01-18.30.


Az újonnan átadott Vallásszabadság Házán elhelyezett tábla, Kolozsváron 2018. július 7-én (MTI Fotó: Biró István)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..