home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Megrendült bizalom
Talpai Lóránt
2024.04.11.
LXXIX. évf. 15. szám
Megrendült bizalom

A polgárok és az Európai Bizottság — Csökkenjen a szavazási korhatár — Több ezer elefánt Németországnak

A polgárok és az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság támogatottsága mélyen megosztott az EU-ban, és néhány tagállamban riasztóan alacsony — derül ki az IPSOS új közvélemény-kutatásából, mely megkérdőjelezi Ursula von der Leyen második elnöki ciklusára vonatkozó ambícióit. A felmérés azt mutatja, hogy a választók többsége (63%) vagy negatívan ítéli meg a bizottság munkáját, vagy nincs véleménye, ami arra utal, hogy az EU végrehajtó szerve nem találja meg a közös hangot az európaiak többségével. A 18 tagállam 26 000 uniós polgárából álló mintában 37% nyilatkozott úgy, hogy pozitívan ítéli meg a Von der Leyen vezette bizottság munkáját, 31% negatívan, 32% pedig nem tudta megítélni. A felmérés két hónappal azelőtt készült, hogy a mintegy 370 millió, választásra jogosult választópolgár új tagokat választ az Európai Parlamentbe, és versenyfutás kezdődik a bizottságnak, az EU nagy hatalmú végrehajtó szervének a vezetéséért.

 

Csökkenjen a szavazási korhatár

Az Európai Unió huszonhét országa közül sokban már a tizenhat év felettiekre is igaz, hogy nemcsak tanulnak, hanem elkezdenek dolgozni is, és adót is fizetnek. Társadalmi és politikai értelemben is aktívak lehetnek, de tizennyolc év alatt választásokon csak kevés országban vehetnek részt. Ahogyan már több mint egy évtizede teszi, az Európai Ifjúsági Fórum (EYF) továbbra is azért küzd, hogy tizenhat évre csökkenjen a szavazati korhatár. A fórum huszonnyolc éves elnöke szerint ez a demokrácia erősítésének egyik módja lenne. „Lehetőségünk van professzorok és tanárok által végigvezetni őket a választási folyamaton, megtanítani nekik a demokrácia működését, és ténylegesen arra bátorítani őket, hogy menjenek el szavazni. Azt is tudjuk, hogy amikor a fiatalok már korán elkezdenek szavazni, nagyobb valószínűséggel folytatják a szavazást életük későbbi szakaszában” — jelentette ki María Rodríguez Alcázar, az Európai Ifjúsági Fórum elnöke.

 

Több ezer elefánt Németországnak

20 000 elefánt tarthat Németország felé — legalábbis ezzel fenyegette meg a németeket Mokgweetsi Masisi botswanai elnök. Az afrikai vezető a vadásztrófeák behozatalának szigorúbb korlátozásáról szóló vitára reagált, melyet Steffi Lemke környezetvédelmi miniszter vezetésével folytat a német kormány. Masisi aggódik amiatt, hogy nem veszik figyelembe az állatok túlszaporodását ebben az államban. Szerinte a németeknek ugyanúgy együtt kellene élniük az állatokkal, ahogyan azt a botswanaiak teszik: „Nagyon könnyű Berlinben ülni, és véleményt nyilvánítani a botswanai ügyekről. Mi fizetjük meg az árát annak, hogy ezeket az állatokat megtartsuk a világ számára.” Az ország elefántpopulációja mintegy 130 000 egyedre duzzadt, melyből Botswana 800-at már elküldött Angolába, 500-at pedig Mozambikba. A kitoloncolás Masisi szerint egyáltalán nem szokatlan.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..