Megrekedni az ölelésben

Megrekedni az ölelésben

„Különös, a magyar nyelvben összecseng és egymásból következik ez a két szó: ölés és ölelés” — mondta Márai Sándor.

A kopott rendelő ablakán kitekintve különös és rettentő látvány fogad. Egy döglött (vagy megölt?) galamb rekedt meg a gaz ölelésében. Talán több is nyugszik békében szerteszét, viszont láthatatlan, mert a végtelennek tűnő gaztenger játszva elnyeli. (A gyepmester és a fűnyíró ismeretlen fogalom, vagy a kettő ugyanazt jelenti?)

...És végtelenül védtelennek látszanak mindazok, aki a váróteremben gubbasztanak. Várnak.

Az egyikük alsó lábszárát finoman feszülő fásli öleli át. A vér rögeszméje, hogy ölelésre vágyik. Ehhez nem mindig elég az ér. Csak azt ne mondja most senki, hogy nincs lehetetlen, csak tehetetlen. Mert van! A gaz törékeny szárát például lehetetlen eltörni. Eltörni tőben.

Az iskolaudvarban frissen ültetett facsemetéket már gyerekjáték.

Mielőtt felcseperednének. Mielőtt átmásolnák a mintát az összeölelkező fákról. Korábban azt hittem, hogy egyetlen ilyen fapár van a városban. Aztán egy hosszúra nyúlt utcában, a gaztenger közelében, többre is felfigyeltem, és megelégedetten nyugtáztam, hogy ők már rájöttek: így könnyebb, szebb és hathatósabb az élet. Ráadásul példamutatóak lettek. És adakozóak. Amikor virágzanak és illatukkal átölelnek. Nem kell attól tartanunk, hogy mögöttünk a kezükben mérgezett élű tőrt szorongatnak. Ez inkább afféle emberi szokás. Szerencsére vannak, akik kioktatnak, megmagyarázzák, hogy mit jelent, ha ölelés közben a hátadon, a válladon vagy éppen a derekadon pásztáz a másik keze.

Mert megannyifajta ölelés van. Baráti (különös lelki támasz és kötelék), szerelmi („elfogyni az ölelésben”, ahogyan azt Ady is akarta), védelmező, vigasztaló, birtokló, távolságtartóan felszínes (tudománytalanul: a London-híd), meghitten bensőséges (amikor letargiádban valaki finoman rád ijeszt, hogy felébredj) és... még lehetne folytatni a sort.

Ülsz az ölelés várótermében. Amikor sorra kerülsz, a háttérben a Don’t Give Up szól (tudod, a hozzá készült videóban P. és K. egymás nyakába borulnak). És közben arra gondolsz, jó volna megrekedni egy ilyen ölelésben. Jó volna. Ha volna... (Van.)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Megrekedni az ölelésben
Heti Jegyzet
  • Dudás Viktor
  • 2020.05.27.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
Facebook

Támogatóink