home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Megrajzolt csoda
Balázs Szilvia
2021.01.01.
LXXV. évf. 53. szám
Megrajzolt csoda

Most, hogy beköszöntött a tél, az emberek többsége szeret bekuckózni, pokrócba burkolózni, és vannak, akik szívesen teszik mindezt egy jó könyv mellett. Az odakint süvöltő, hideg szél, a kandallóban lobogó tűz, a karácsonyi illatok hatására megjelenik a kép a gondolatainkban a meleg szobáról, a hópelyhek vidám táncáról az ablak előtt.

Berzsán Eszti író, illusztrátor nemcsak gondolatban látja ezeket a képeket, hanem le is rajzolja őket. A fejében megszülető történeteket papírra veti, és mindjárt illusztrálja is őket, valami olyan varázslatos módon, amely gyorsan képes magával ragadni kicsiket és nagyokat egyaránt. A mesék, a novellák és a most készülő regénye is lehet kedves olvasmány a gyermekek, de a felnőttek számára is.

* Varázslatos világ, melyet papírra vetsz. Mindig sikerül megalkotni azt, ami a fejedben van? Vagy képzeletben még színesebbek a képek?

— Igen, mindig sikerül megalkotni, amit elképzelek. Nálam ez úgy működik, hogy megjelenik egy lenyomat a lelkemben/fejemben, a kész kép maga, melyet aztán „csak” meg kell rajzolnom. Az írással is így vagyok, sokat tervezek, gondolkodom, amikor a könyveimet összerakom fejben, de aztán a konkrét részletek megjelennek bennem úgy, hogy filmként látom őket magam előtt, és nekem annyi a dolgom, hogy lejegyezzem, amit látok. Bármennyire is természetes ez számomra, tudom, hogy ajándék.

* Azt vettem észre, hogy a kreatív emberek általában nem tudnak csak egy dologgal foglalkozni, és nálad sincs ez másként: könyveket is írsz, melyeket magad illusztrálsz, ruhát tervezel, festesz is, hogy csak néhányat említsek a tevékenységeid közül. Hogyan jut időd minderre édesanyaként?

— Támasz nélkül nem működik. Mert egy ember egyszerre csak egy dolgot tud csinálni, még akkor is, ha több mindennel foglalkozik, például, ahogy én is, írok, rajzolok, megrendeléseket vállalok, építem a jövőnk lépcsőfokait magunk számára. Nekem a férjem a legnagyobb támaszom mindenben. Robi és én tizenhárom éves korunk óta legjobb barátok vagyunk, mindent tudunk egymásról, nagyon sok mindent éltünk már meg együtt, és kéz a kézben segítjük egymást az úton, az élet minden területén, legyen szó családi dolgokról vagy közös alkotómunkáról. Ha elakadok, vagy tanácsra van szükségem, őt kérdezem, nagyon jó a szeme, és fejlett a kritikai érzéke, szereti a nívót, a minőséget. Nagyon összeillünk, ezért tud ez ilyen jól működni köztünk. Ezenkívül pedig a fókusz a titok. Ha akar valamit az ember, akkor éjjel-nappal, a leglehetetlenebb helyzetekben, akkor is, ha nem megy, azzal kell foglalkozni, mert van egy belső motiváció. Nálam ez nagyon erősen jelen van, nincs szükségem főnökre, mert a legkeményebb főnök én vagyok magam számára. Mindig a feladatra fókuszálok, mert látom egyben az utat, melyet meg kell tenni a célig, és látom a részfeladatokra lebontott útszakaszokat is: tudom, hogy minden perc számít, és ezért kihasználok minden pillanatot. Viszonylag későn kezdtem el az önálló alkotói munkásságomat, ezért elfogadtam, hogy nekem nem adatott meg az a luxus, hogy egyszerre csak egy dologgal foglalkozzak. Mindent csinálok, amivel haladnom kell, mert időben szeretném elérni a kitűzött céljaimat. 

* Ha már megemlítettük az anyaságot: a Felícia-mesekönyveidet a kislányod ihlette, jól tudom?

— Igen, Felícia neve azt jelenti, boldogság. Ő valóban ilyen, egy igazi szeretetgombóc, mindig mosolyog, puszilgat, ölel. Ha ránéz az ember, akkor a nagy, kék szemeivel, a derékig érő, fürtös, arany hajával olyan, mintha egy mesekönyv lapjairól lépett volna elő… Nem is volt kérdés, hogy mesét fogok írni róla. De ő nemcsak a Felícia-könyveket ihlette, hanem valójában mindent ő inspirál azóta, hogy megszületett. A Két kiscica könyvek Tulipán nevű kismacska főszereplője is az ő jellemét kapta, nem véletlenül olyan szeretnivaló az a kiscica!

* A kicsi lány tudja, hogy „saját” könyvei vannak? Jobban élvezi őket, mint más könyveket?

— Tudja, hiszen mindennap látja, ahogyan haladok a mesékkel: most készül a Felícia a Sellők szigetén teljesen felújított, bővített, második kiadása, gyönyörűséges lesz! Nagyon szereti a rajzokat, melyek őt mintázzák, időnként mellém kucorodik, és nézi, ahogy készülnek. Egyik-másik képet különösen szereti. Elolvassuk a saját mesekönyveimet is vele, de mindenféle mesekönyvet szeret. Vannak gyerekkori kedvenceim, azokat nagyon szereti azóta, hogy megmutattam őket neki. De az a különleges, hogy ötéves létére ő maga is komplett mesekönyveket gyárt: kivágja a lapokat, összeragasztgatja őket, gerincet szerkeszt, és megrajzolja az oldalakat — biztosan azért, mert látja, hogy nap mint nap ezzel foglalatoskodunk körülötte, és ő is részt vesz az egész folyamatban —, és tény, hogy csoda szép képeket rajzol, kiemelkedő szín- és formaérzéke van, nagyon tehetséges! Szeretem a mesekönyveit, gyűjtöm őket.

* Közben megjelent az új könyved is, mely felnőtteknek szóló novellákat tartalmaz. Ezek szerint nincs megállás, a grafika mellett az írás is magával ragadott?

— És hogy mennyire így van, azt csak azóta érzem, hogy egyre többet írok. Ha minden a terveink szerint alakul, január-februárban — jövő év elején —megjelenik az első regényem, ez szintén felnőttközönségnek íródik. Ez egy szerelmes, kalandos, egy kicsit nyomozós, olvasmányos, könnyed történet lesz, nagyon élvezem, ahogy írom! Több szálon fut, apró epizódokból tevődik össze, akárcsak egy film vagy sorozat. Ahogy olvassa az ember, látja maga előtt a cselekményt. És szerintem ez a lényeg, hogy magával ragadjon az olvasmány, és kikapcsoljon. Engem az írás éppen úgy sodor, ahogy egy jó történet… Imádom, és igen, nincs megállás. Érzem, hogy pályán vagyok, és tökéletes az irány, csak haladnom kell előre. Az Éjféli novellák című kötetem, melyet említettél, tizenöt novellát tartalmaz, a szövegek az elmúlt évben születtek, jellemzően az éjféli, hajnali órákban. Kellemes kikapcsolódást ígérnek az olvasóknak a maguk meghittségével, könnyedségével, pikáns-szerelmes voltával.

* Hol, milyen formában követhetik figyelemmel munkáidat a vajdasági olvasók?

— Az internetnek köszönhetően már számos lehetőség van erre. A honlapomon (www.esztiberzsan.com) és a Facebook-oldalamon (www.facebook.com/esztiberzsan) is találkozhatunk. Ez egy varázslatos világ tele színekkel, álmokkal. Instagram-oldalam, ahol a storykat mindennap gyakran és színesen töltöm: www.instagram.com/esztiberzsan. E-mailben tudnak velem kapcsolatba lépni, rendelni mesekönyveimből, novelláskötetemből, illetve hamarosan megjelenő regényemből, éves naptáramból, színezőimből: berzsaneszti@gmail.com. Tehát bárki megtalál az interneten, aki szeretne, és aki kíváncsi az alkotásaimra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..