home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Megóvnák az Akropoliszt
Talpai Lóránt
2023.08.10.
LXXVIII. évf. 32. szám
Megóvnák az Akropoliszt

Naponta legfeljebb 20 000 turista — Elképesztő károk Ázsiában — 38 hónapos mélyponton

Naponta legfeljebb 20 000 turista

Szeptembertől szabályozzák az athéni Akropolisz látogatását, így a turisták számát is, hogy csökkentsék a tömeges várakozást és zsúfoltságot a csúcsidőben — jelentette be a görög kulturális minisztérium. Naponta legfeljebb 20 000 ember keresheti fel Görögország leglátogatottabb műemlékét, és idősávokba lesznek beosztva a nyitvatartás tizenkét órája alatt. A döntés célja a 2500 éves Akropolisz megóvása, valamint a látogatók élményének a javítása. Hasonló rendszert vezetnek be 2024. április 1-jétől a többi görög régészeti helyszínen is — mondta Lina Mendoni kulturális miniszter a Real FM rádiónak. Az Elstat görög állami statisztikai hivatal szerint az Akropolisznak tavaly több mint 3 millió látogatója volt, szemben a 2021-ben — a koronavírus-világjárvány idején regisztrált — 1,2 millióval.

Elképesztő károk Ázsiában

Pekingben 140 éve nem esett annyi eső, mint az elmúlt tíz napban. A kínai fővárosban több tízezer embert evakuáltak az áradások miatt. Japánra trópusi vihar csapott le. Okinaván mintegy 760 000 embert szólítottak fel, hogy hagyja el otthonát a Khanun tájfun miatt. Dél-Koreában pedig a legmagasabb fokú hőségriasztás lépett életbe. Az ország egyes részein 38 Celsius-fok feletti hőmérsékletet is mértek. Kína fővárosában öt nap alatt csaknem 75 centiméter csapadék hullott, az özönvízszerű esőzések utakat tettek tönkre, áramszünetet okoztak, és legalább 20 halálos áldozatot követeltek, 27 ember pedig eltűnt.

 

38 hónapos mélyponton

Júliusban tovább lassult és több mint hároméves mélypontra esett vissza az euróövezet feldolgozóiparának aktivitása az S&P Global gazdaságkutató intézet beszerzési menedzser indexének (BMI) tanúsága szerint. A nemrég publikált adatok értelmében, az előzetesen közöltnek megfelelően, az említett érték júliusban 42,7 pontra, 38 havi mélypontra csökkent a júniusi 43,4 pontról. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi. Júliusban az euróövezeti feldolgozóiparban a termelés volumene, a foglalkoztatás, a beszerzési aktivitás, valamint az új megrendelések egyaránt gyorsuló ütemben csökkentek. A világjárvány miatti lezárások által sújtott hónapokat nem számítva az euróövezeti feldolgozóipari termelés és kereslet csökkenése a 2008—2009-es pénzügyi válság óta nem látott szintre súlyosbodott.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..