home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Megőrizni a magyar nyelvű oktatást
Kónya-Kovács Otília
2013.02.20.
LXVIII. évf. 8. szám

Öt éve rendszeresen találkoznak a közép- és a dél-bánáti magyar iskolák igazgatói. A legutóbbi összejövetelükre, melyre mgr. Deli Andor tartományi oktatási titkárt is meghívták, a magyar nyelvű általános és középiskolai oktatásról tárgyaltak.

A 2013—2014-es tanévben a legnagyobb figyelemre a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolának van szüksége, hiszen mind kevesebb a magyar tanulója. Intő jel, hogy már az óvoda-előkészítő csoportba is mindössze két magyar ajkú gyerek jár, noha a magyar szülők jegyzéke alapján akár 24-en is lehetnének. Katona—Debreczeni Gizella igazgatónő elmondta: a tanulótoborzás előkészületeit már a múlt évben elkezdték. Tájékoztatót küldtek minden magyar szülőnek a tanintézményről és munkamódszereiről szóló ismertetővel, illetve bemutatták benne a gyermek leendő tanítónőjét is. A következő szakaszban meglátogatják mindazokat a szülőket, akik feltehetően magyar nemzetiségűek. Felmérik a gyermekek nyelvtudását, márciusban pedig megpróbálják őket megnyerni az iskolának. A leendő elsősöket Gera Anna tanítónő és Tóth Krisztina kisegítő tanítónő játékos foglalkozásokkal várja. A megbeszélésen elhangzott, hogy a nagybecskereki középiskolákban a tervek szerint négy magyar nyelvű tagozat nyílik. A 180 közép- és dél-bánáti végzős nyolcadikos közül Nagybecskereken összesen 120 diák tanulhat tovább az anyanyelvén.
A tanácskozás után sajtótájékoztatót is tartottak a Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt jelentőségűvé nyilvánított Sonja Marinković Általános Iskolában. Az MNT kezdeményezésére kidolgozták a 2013—2016 közötti időszakra vonatkozó oktatási cselekvési tervet, majd megalakították a projektum megvalósítását ellenőrző testületet. Elhangzott: legfontosabb cél a magyar tagozatok megőrzése. Ennek érdekében szélesebb körű együttműködésre van szükség az óvoda, az iskola, valamint a városban működő civilszervezetek között, de az önkormányzatra is számítanak.
Az iskolában hamarosan megkezdi működését a legkisebbeket tömörítő Kölyökklub, valamint felkutatják azokat a magyar gyermekeket, akik esetleg más iskoláskor előtti intézménybe vagy a hétvégi óvodába jártak. A szülőkben tudatosítani szeretnék, mely kedvezményekben részesülhetnek, ha a gyermekeiket magyar tagozatra íratják.
Az MNT jóvoltából az óvodásokat és a kisiskolásokat (a negyedik osztályos korosztályúakig) ingyen busz szállítják majd a tanintézményig és vissza, továbbá a középiskolai magyar nyelvű oktatás is biztosítva van. 
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..