home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Megoldódik a tanulók biztonságának kérdése?
RENCSÉNYI Elvira és VARJÚ Sára
2013.09.25.
LXVIII. évf. 39. szám
Megoldódik a tanulók biztonságának kérdése?

Figyelmeztető tüntetést tartottak a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskolában — Az Ivan Sarić Műszaki Középiskola épülete műemlékvédelem alatt áll, a köztársaság hatáskörébe tartozik, és a tartomány tulajdonában lévő telken épült. Ezen hátráltató okok miatt az iskola már mintegy tíz éve nem tehetett semmit az épület tatarozásának megkezdése érdekében, pedig a probléma egyre égetőbb, hiszen a homlokzatról potyognak a súlyos vakolatdarabok.

Az épület utcára néző részét már több éve körbekerítették, hiszen életveszélyes elhaladni mellette, később pedig, az iskolába járó gyermekek szüleinek kezdeményezésére az iskolaudvarban is megtették ugyanezt a diákok és az ott dolgozók testi épségének megóvása érdekében.
A szülők az évek során többször is tüntetéssel és a gyermekeknek az iskolától való eltiltásával fenyegetőztek. Kérelmeket írtak az iskola és a város vezetőségének, a tartományi és a köztársasági kormány illetékes fórumainak. A legutóbbi megmozdulásuk figyelmeztető tüntetés volt. Előtte két nappal egy átiratot kaptak az önkormányzattól, amelyben ez áll: a város 40 millió dinárt kér a tartományi vezetőségtől a rekonstrukciós munkálatok első szakaszának költségeire.
Modest Dulić, Szabadka polgármestere, Kern Sólya Mária, a városi képviselő-testület elnöke és Etela Jerinkić oktatási tanácsos fogadta Ivanović Erzsébetet, az említett iskola igazgatóját, az iskolaszék tagjait és a szülők tanácsának képviselőit. A megbeszélésen kiderült, hogy most folyik a tulajdonjog átruházása köztársasági szintről tartományira.
Borsity Hornyák Erika, a szülők tanácsának elnökségi tagja elmondta:
— A szülők tanácsának első közgyűlésén szó volt az évek óta húzódó égető problémáról. Az illetékes felügyelőség 2012-ben már utasította az iskolát, hogy szanálja az épületnek az életveszélyes részeit. Összesen 526 ilyen részt térképeztek fel a burkolaton. Az iskola ezeket a munkálatokat nem tudja elvégezni, az épület ugyanis műemlékvédelem alatt áll, a köztársaság hatáskörébe tartozik, és a tartomány tulajdonában levő telken épült. Az iskola és a szülők tanácsa is már minden illetékes fórumon megjelent a problémával, átiratokat küldtünk illetékes helyekre a nyár elején és a nyár közepén is. Egyetlenegy választ kaptunk a Tartomány Oktatásügyi Titkárságtól, mgr. Deli Andortól, aki megígérte, hogy pénzeszközöket utalnak majd át. A probléma fennáll, elkezdődött a tanév, küszöbön a rossz idő, a gyerekek mindennap járnak iskolába. Bízom abban, hogy az illetékesek ezek után megteszik a megfelelő lépéseket, és hogy megértik: a gyerekek biztonsága mindennél előbbre való.

Összetartásban az erő
Szerdán, szeptember 18-án délben szülőkkel, diákokkal, tanárokkal, ott dolgozó alkalmazottakkal, valamint újságírókkal telt meg az Ivan Sarić Műszaki Középiskola udvara. A látvány siralmas, a veszély óriási.
Ivanović Erzsébet igazgatónő úgy érzi: végre lesz foganatja az iskolaépület felújításáért vívott harcnak.
— Tíz éve folyamatosan keressük a megoldást az előállt problémára. Iskolánk felújítására igényeltünk anyagi támogatást az illetékes fórumoktól, ennek érdekében nagyon sok ajtón kopogtattunk már, levelet, átiratokat küldtünk, tárgyalásokat indítványoztunk. Sajnos, sikertelenül. Most érzem először azt, hogy fellépésünknek lesz foganatja. A tiltakozó megmozdulás szervezéséből igazgatóként nem vehettem ki a részemet, de nagyon örülök, hogy így összetartunk. A szülők végre a sajátjuknak tekintik az iskolát, kezükbe veszik a dolgok irányítását. Remélem, hogy az összefogásnak meglesz a eredménye is.
Az igazgatónő hozzáfűzte: 2004-ben európai uniós pénzekből sikerült kicserélni a nyílászárókat az épületen, de az akkori munkálatok következtében omlani kezdett a százéves homlokzaton a vakolat.
— Azóta azon ügyködünk, hogy megállítsuk ezt a folyamatot. Jelenleg is alpinisták szedegetik le az omladozó maltert az utcai frontról, és ezt a munkát az iskolának saját eszközeiből kell kifizetnie. A legszomorúbb az egészben az, hogy nemcsak a diákok és az iskola dolgozói vannak veszélyben, hanem a járókelők is, akikre bármikor ráeshet egy-egy darab vakolat, sőt nagyobb tégladarab is. Lehetőségeinkhez mérten vigyázunk a diákjaink és a járókelők biztonságára, de  mostanra annyira rosszabbodott a helyzet, hogy elengedhetetlen az épület mielőbbi felújítása. Amennyiben mégsem járnánk sikerrel, kénytelenek leszünk hosszabb időre felfüggeszteni a tanítást.

Ha volt pénz tornateremre, legyen erre is!
Modest Dulić, Szabadka polgármestere elmondta: a városi önkormányzat nem hunyhat szemet a történések felett.
— Együttes erővel igyekszünk kijárni a Tartományi Nagyberuházási Alapnál, hogy az iskola megkapja a felújításhoz szükséges pénzt. A helyzet rendezése nem tűr halasztást, hiszen emberek testi épsége forog kockán. Tovább bonyolítja a dolgot, hogy az épület műemlékvédelem alatt áll. Ígéretet kaptunk arra, hogy belátható időn belül megérkezik a pénz, és a következő építkezési idényben már el is kezdődhet a felújítás. Ha már kapott az iskola 1 millió 200 ezer eurót az új tornaterem felépítésére, miért ne kaphatna most erre a célra is, amikor oly nagy szükség lenne rá?!

A tető is beázik...
Miskolci Stipan tanár úr szerint ha magában az épületen nem is, de az iskolaudvarban, sőt még utcán is veszélyben vannak a diákok a tanárokkal és a többi alkalmazottal együtt.
— Teljes mértékben megértem a szülőket, akik aggódnak a gyermekeik testi épségéért. Megtörtént már ugyanis, hogy az udvaron tartózkodó tanulóra rázuhant egy méretes vakolatdarab. A második emeleten található informatikaterem beázik, legutóbb egy kétszer két méteres mennyezetdarab zuhant a számítógépekre. Szerencsére az órát tartó tanár idejében felfigyelt a veszélyre, és a diákokkal együtt elhagyta a termet. Az anyagi kár azonban még így is jelentős — tudtuk meg az informatikai tárgyakat oktató tanártól.
Száz szónak is egy a vége: az iskolaépület felújítása nem tűr halasztást, félő azonban, hogy ha meg is lesz a pénz a szanálásra, a munkálatokat a kedvezőtlen időjárás miatt az idén már nem tudják elkezdeni.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..