home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Megnyílt az idei könyvfesztivál
Hét Nap
2019.04.26.
LXXIV. évf. 17. szám
Megnyílt az idei könyvfesztivál

Megnyílt a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtökön a fővárosi Millenáris parkban — Karl Ove Knausgård kapta a Budapest Nagydíjat

A könyvfesztivált Romsics Ignác Széchenyi-díjas történész nyitotta meg. Beszédében a 19. századi erdélyi grófot, Mikó Imrét idézve kiemelte: a nemzetnek a tudományban, műveltségben és társadalmi életben egyaránt a valóságra kell törekednie. A könyvfesztivál idei kínálata bővelkedik olyan művekben, amelyek megfelelnek ennek az elvárásnak, köztük az idei díszvendég, Karl Ove Knausgard könyvei is — tette hozzá.

Ma többen ezer éves történelmünk, és benne a 20. századi múltunk „rehabilitálására”, újrafogalmazására hívnak fel — mondta Romsics Ignác. Ezzel szemben sokkal jobb, ha akkorának látjuk és láttatjuk magunkat, amekkorák valójában vagyunk. A nemzeti ábrándokat ki kell zárni a történetírásból — hangsúlyozta.

A könyvfesztivál díszvendég országa idén Norvégia. Frank Rossavik norvég író, újságíró, a Fritt Ord Alapítvány kuratóriumi tagja a megnyitón hangsúlyozta: ma túl sokan alapozzák hatalmukat hazugságokra, ellenségképek fabrikálására, arra, hogy az emberek ne tegyenek fel kérdéseket. A jó irodalom ezzel szemben arra bátorít, hogy az olvasók kérdéseket tegyenek fel maguknak és másoknak — tette hozzá.
 


(MTI/Balogh Zoltán)
 

Frank Rossavik szerint az igazság relatívvá vált, elveszítette értékét, ma a hazugságokat sokszor „alternatív tényeknek” igyekeznek beállítani. Mindeközben sok országban, például Törökországban és Oroszországban, nacionalista autoriter rezsimek épültek ki. Még itt, Magyarországnak is nyomasztó az összkép, különösen azért, mert Magyarország elvileg az európai értékközösséghez tartozik — vélte a norvég szerző.

A megnyitó után vehette át a Budapest Nagydíjat Karl Ove Knausgård, a fesztivál díszvendég írója Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettestől és Gál Katalintól, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnökétől.

A norvég írót Tóth Krisztina laudálta, aki kiemelte: Karl Ove Knausgård hatkötetes Harcom című önéletrajzi regényfolyamának felütése olyan, mint zene, amely kérlelhetetlen erővel ránt magával, lehengerel, foglyul ejt.

Nem akar provokálni, hatást gyakorolni, sem meghatni vagy elképeszteni. Csak figyel rögzít, komponál, koncentrál a szavakra és a ritmusra. A regény által gondolkodik önmagáról — mondta.

Tóth Krisztina úgy fogalmazott: a regényfolyam legfőbb kérdése, hogy „legyőzhető-e a szégyen, amelyet autoriter apáink ránk hagytak, van-e kiút az életünkből, amelynek kereteit ők teremtették meg".

A díj átvétele előtt Karl Ove Knausgård felidézte: sose gondolta volna, hogy sikeres lesz az önéletrajzi regénysorozata, túlságosan a saját életéről szól, elképzelhetetlen volt, hogy bárki mást is érdekelni fog.
 


Karl Ove Knausgård norvég író a 26. Budapesti Nemzetközi  (MTI/Balogh Zoltán)
 

Miután a sorozat első része megjelent, tudatosan el kellett határoznia, hogy nem állhat meg, ugyanolyan kíméletlenséggel kell folytatnia az írást, ahogyan megkezdte, függetlenül a közvetlen környezete, családja, ismerősei reakciójától.

A döntésnek a hátteréről Karl Ove Knausgård elmondta: előtte negyven évig próbált megfelelni másoknak, negyven évig azt csinálta, amiről azt gondolta, hogy mások elvárják tőle. Ráadásul akkoriban nagyon intenzív időszakot élt át, rövid időn belül született három gyermeke. Hatalmas frusztráció volt benne, amelyet energiaként hasznosított az íráshoz.

Kitért arra is: a siker nehézsége, hogy mindig újra és újra meg kell lepni az olvasót, mert az irodalom halálát jelenti, ha csak a már meglévő elvárásoknak próbál egy író eleget tenni.

Amikor a magyar irodalomhoz fűződő viszonyáról kérdezték, Karl Ove Knausgård elmondta, nagy hatást gyakoroltak rá Márai Sándor utolsó éveiben, az emigrációban írt fantasztikus naplói.

A 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál mintegy 400 programmal, író-olvasó találkozókkal, könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, felolvasásokkal, koncertekkel és kiállításokkal várja a közönséget vasárnapig a Millenáris parkban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..