home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Megnyílt a személyforgalom a szerb—magyar határon
Hodolik Boglárka
2020.05.25.
LXXV. évf. 22. szám
Megnyílt a személyforgalom a szerb—magyar határon

Hétfőn délelőtt 9 órakor a Röszke—Horgos határátkelőhelyen sajtótájékoztatót tartottak, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, Jadranka Joksimović szerb európai integrációért felelős miniszter és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke részvételével.

Szijjártó Péter szerint Közép-Európa jól védekezett, és ellenőrzés alatt tudta tartani a járványhelyzetet. Erre fontos példa a korlátozott személyforgalom. A következő lépés, hogy lehetővé teszik a szabad közlekedést, karanténkötelezettség nélkül. A szerb kormány pénteki döntésére reagálva, a kölcsönösség jegyében hétfő délelőtt 10 órától a szerb és a magyar állampolgárok szabadon közlekedhetnek. A határ két oldalán a családok és a közösségek újra találkozhatnak. Erre azért van lehetőség, mert a járványhelyzet javult, mindkét ország sikeres volt a járvány elleni küzdelemben. A gazdasági és a kereskedelmi kapcsolatok is megnyílnak. 54 közepes és nagyvállalat 600 millió forintnak megfelelő értékben kap támogatást. Egy európai uniós tagállam és egy nem európai uniós tagország közötti együttműködés megerősíti, hogy Szerbiának az Európai Unióban van a helye. A törvénytisztelő emberek számára kilenc átkelőhelyen nyílik meg a személyforgalom, az illegális bevándorlók ellen pedig továbbra is fellépnek. Köszönetet mondott Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, mert sokat tett az ingázókért és az érettségiző diákokért. Mint mondta, a járványhelyzetben eredményesnek bizonyultak. Reméli, a Szerb Haladó Párttal együtt szövetségben a továbbiakban is eredményesek lesznek. Megítélése szerint ez a kapcsolat jót hozott Szerbiának, Magyarországnak és a vajdasági magyaroknak. Sok sikert kívánt a választásokon a Vajdasági Magyar Szövetségnek és Aleksandar Vučićnak.


Fotók: Pannon RTV/ Vujkovity Róbert és Szalai Adrián

Jadranka Joksimović európai integrációért felelős miniszter kiemelte a személyforgalom visszaállítását, mely gazdasági szempontból is nagyon fontos. Hangsúlyozta a kéthetes karanténkötelezettség eltörlését, és mint mondta, nagy jelentősége van annak, hogy a pénteki szerb határnyitás után ez az együttműködés immár kölcsönös. Megköszönte Pásztor Istvánnak mindazt, amit Vajdaságért tett, értékelése szerint a két ország közötti kommunikáció eredményes.

Az Európai Unióból Magyarország nyitott elsőként Szerbia felé. Pásztor István szerint ezzel a nappal igazolást kaptunk a két ország közötti együttműködésről. Kiemelte az érettségiző diákok átutazási lehetőségét és az ingázó munkások határátlépési korlátozásának feloldását. Mint hangsúlyozta, normalizálódik az élet — a hétköznapokban, politikai és gazdasági téren is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..