Megnyílt a melegedő

Megnyílt a melegedő

Egyszerre 25 fő befogadására van lehetőség a szabadkai melegedőben, a Gaj utca 50. alatt, ahol azok az emberek, akiket a fagyhalál fenyeget, átvészelhetik a hideg hónapokat. A város önkormányzata 407 000 dinárt irányozott elő erre a célra.

A hajléktalanok és a szociálisan hátrányos helyzetű polgárok számára a Caritas szabadkai szervezete, a Vöröskereszt, a Szociális Munkaközpont és a város önkormányzata jóvoltából az idén is megnyitották a melegedőt. A zord időjárás beköszöntével az önkormányzat területén illetékes válságtörzs hozza meg a döntést a befogadó központ megnyitásáról. Ilyenkor a Vöröskereszt a tábori ágyakról, az élelemről és a tisztálkodási szerekről gondoskodik, a Caritas pedig a helyről és az önkéntesekről — magyarázta lapunk felkeresésére Ric Gábor, a Caritas szabadkai szervezetének igazgatója.

— A melegedőben a Vöröskereszt munkatársai délelőtt ügyelnek, a Caritas önkéntesei pedig délután és éjszaka. A szociális védelmi központ dönti el, hogy kik jogosultak a beköltözésre. Azoknak a hajléktalanoknak, bajba jutott rászorulóknak és fagyhalálveszélyben levő embereknek hagyják jóvá, akiknek nincs máshová menniük. Igényüket a szociális munkásoknak kell jelezniük, és ha azok úgy ítélik meg, hogy jogos a kérelem, akkor kiadják a szükséges beutalót. Ha pedig valaki krízishelyzet esetén rögtön a melegedőbe megy, akkor is befogadják, ebben az esetben a hivatalos ügyintézésre másnap kerül sor, de ha a rászorulónak egy másik intézményben kellene lennie, vagy egy befogadó családnál, akkor ott kell átvészelnie a hideget. A jóváhagyás után az emberek már beköltözhetnek. Lezuhanyoznak, tiszta ruhát kapnak, és napi háromszor étkezhetnek. Az egészségház illetékesei megvizsgálják őket, és ha valakinek szüksége van ellátásra, akkor kezelésben részesül, nagyobb baj esetén pedig beutalót kap egy szakorvoshoz.

— A melegedő a nap 24 órájában gondoskodik a rászorulók megfelelő körülményeiről, este 10 óra után azonban már nincs kijárás. Tavaly összesen 32-en vették igénybe a melegedőt, viszont egyszerre csak 25 fő befogadására van lehetőség. Ez a szám megfelel a jelenlegi szükségletnek. A befogadó központ a helybeli rászorulók számára van fenntartva. Tavaly előfordult, hogy egy másik önkormányzat területéről érkezett valaki, egy éjszakára be is fogadtuk, de másnap mennie kellett. A más önkormányzatok területén élő rászorulóknak helyben nyújtanak segítséget.

Amikor az időjárás-előrejelzés szerint kemény mínuszok várhatóak, akkor megnyitják a melegedőt, mely mindaddig működik, amíg az időjárási körülmények ezt szükségessé teszik.

 

Ajándék a szegény sorsú gyerekeknek
1200 karácsonyi csomagot adományozott a szabadkai szegény gyerekeknek a Batschka Stiftung Alapítvány a Phiwa Kft. által. Az alapítvány a csomagok átadásával a Caritas szabadkai szervezetét bízta meg. Ezeket a kiemelten gazdagon összeállított ajándékcsomagokat az óvodások és az alsós tagozatú iskolás gyerekek között osztották szét Szabadkán, illetve a városhoz tartozó települések területén, a szabadkai plébániák közreműködésével.
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Megnyílt a melegedő
Szabadkai Napló
Facebook

Támogatóink