Megnyílt a Regionális Iroda

Megnyílt a Regionális Iroda

Pénteken az egykori Munkás mozi épületének második emeletén megnyílt a Szerbiai Mérnöki Kamara szabadkai Regionális Irodája, mely Magyarcsernyétől Palánkáig 22 községet ölel fel, és több mint 1200 tagot számlál. A 77 négyzetméter alapterületű szabadkai regionális iroda a negyedik a sorban.

Az ünnepélyes megnyitón Milovan Glavonjić, a Szerbiai Mérnöki Kamara elnöke elmondta, hogy a szabadkai iroda megnyitásával a tagoknak a különféle igazolásokért nem kell Belgrádba vagy Újvidékre utazniuk, hanem helyben is megoldhatnak mindent. A helyiségben azok a továbbképzések is lebonyolíthatók, amelyek a mérnökök minősítésének megújításához szükségesek. Kern Imre, az Építésügyi, Közlekedési és Infrastruktúraügyi Minisztérium államtitkára elmondta, hogy a kamara tagsága licences, tehát minősített mérnökökből áll.

-- 26 500 megfelelő képesítésű mérnökünk van az országban, akiket nyugodtan nevezhetünk Szerbia gazdagságának is. Ők terveznek, építkeznek, ellenőrzik a kivitelezett munkákat. Az építési munkálatok nagy részét sajnos külföldi beruházók nyerik el, és az itteniek csak alvállalkozóként szerepelnek. Ezen változtatni kellene. Hamarosan nyilvános vitát szervezünk a tervezésről és az építésről szóló törvény módosított változatának javaslatáról, s az egyik vita helyszíne Szabadka lesz. Vannak olyan szabályaink, amelyeket még az egykori Jugoszláviában hoztak meg, tehát 25-30 évesek, és a mai világban már nem alkalmazhatók. Hatalmas elismerés a városnak és a szabadkai, illetve a környező községbeli mérnököknek, hogy az iroda itt nyílt meg -- mondta Kern.

A megjelenteket köszöntötte még Dobai János, a Tartományi Mezőgazdasági, Vízügyi és Erdészeti titkárság titkárhelyettese, Tomislav Veljković, Szabadka alpolgármestere és Csipa József okleveles építészmérnök, a Szerbiai Mérnöki Kamara tagja is.

A kamara a következő év végéig Čačakon, Kraljevón, Valjevón és Kragujevacon is szeretne regionális irodát nyitni.

(Fotó: Szabó Attila)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Megnyílt a Regionális Iroda
Szabadkai Napló
  • 2020.07.29.
  • LXXV. évfolyam 31. szám
Facebook

Támogatóink