home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Megnyílt a Prosperitati Alapítvány első irodája
(gyg)
2016.02.15.
LXXI. évf. 6. szám
Megnyílt a Prosperitati Alapítvány első irodája

Csütörtökön Szabadkán nyitotta meg hivatalosan az első tájékoztató irodáját a Prosperitati Alapítvány, mely a magyar kormány ötvenmilliárd forintos gazdaságfejlesztési támogatását hivatott koordinálni.


Basity Gréta felvétele

A Ptuji utca 1. alatt nyitotta meg a szabadkai Prosperitati-irodát Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminisztériumának gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára, valamint Nagy Imre, a gazdaság- és területfejlesztési stratégiát kidolgozó szakmai munkacsoport koordinátora. Az érintettek a megnyitó után az új városháza konferenciatermében tartottak közösségi találkozót.

Nagy Imre a terület- és gazdaságfejlesztési stratégiáról elmondta, a magyar kormány által megítélt támogatás kiegészíti a hazai támogatásokat, megkísérli helyzetbe hozni a kis- és a középvállalkozásokat, gazdaságokat, vállalatokat, lehetőséget nyújt a gazdaság élénkítéséhez, munkahelyteremtéshez és az elvándorlás mérsékléséhez.

Pásztor István szerint ezt a lehetőséget arra kell kihasználni, hogy a vajdasági magyar közösség megélhetése biztosabb legyen. Hangsúlyozta, nem igaz, hogy a vajdasági közösség a halálán van, mert az érdeklődők összetételéből is látszik, hogy vannak még, akik nem mondanak le a szülőföldről. A vajdasági magyar közösség most először került olyan helyzetbe, hogy a megkapaszkodáshoz ilyen segítséget kapjon. A VMSZ elnöke úgy fogalmazott, régóta várunk erre a lehetőségre, és rajtunk áll, hogy tudunk-e élni vele. Pásztor szerint nincsenek leosztott pénzek, preferált pályázatírók. A következő három évben szétosztandó pénznek mindössze 2%-át osztják ki most, az első körben. Végezetül köszönetet mondott Magyar Levente államtitkárnak, amiért a magyar kormány a magyar adófizetők pénzét adta oda, hogy a nemzetnek ez a része boldogulni tudjon.

Magyar Levente történelminek nevezte ezt a pillanatot, amikor ilyen koncentrált gazdasági program valósulhat meg, melyre Magyarországon az elmúlt száz évben sem volt példa. Mint mondta, nem véletlen, hogy Vajdaság az első hely, ahol ez a program létrejöhet, mivel egyrészt itt jól szervezett a közösség, másrészt Aleksandar Vučić szerb kormányfő révén kiváló a szerb—magyar baráti viszony. Az államtitkár szerint a magyar kormány a támogatással nem elvárni, hanem segíteni akar a vajdasági magyar közösségnek a boldogulásban.

A mikro- és a kisvállalkozások pályázatairól és a pályázati feltételekről Fejsztámer Róbert, a mezőgazdasági pályázatokról pedig dr. Molnár Viktor ismertette a részleteket. Fejsztámer elmondta, a Prosperitati-irodák munkatársai nem fognak pályázatokat írni a vállalkozók helyett, de segítenek jól kitölteni az űrlapokat, összegyűjteni a szükséges mellékleteket. A honlapon található pontrendszer szerint meg lehet állapítani, hogy a vállalkozók hány pontra számíthatnak. A pályázatokat első körben itthoni, majd a másodikban budapesti szakértők is véleményezni fogják. Felhívta továbbá a figyelmet arra is, hogy az érdeklődők csak a hivatalos információkra figyeljenek. A vissza nem térítendő támogatásoknál az alapítvány legfeljebb 80%-ot támogat, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a vállalkozónak legalább 20%-os önrészről kell gondoskodnia. Ennél kisebb támogatást is igényelhet nagyobb önrésszel, ami előny lehet, de nem kötelező. A pályázók csak kettős állampolgárok lehetnek, továbbá fontos még, hogy akik most akarnak pályázni, azoknak lezárt zárszámadásuk kell hogy legyen a 2015. évre. Fejsztámer szerint, akik még nem hivatalos vállalkozók, azok inkább várják meg a startup cégekre vonatkozó kiírásokat.

A szabadkai Prosperitati-iroda már a múlt hétfőn megkezdte működését, két vezetője, Nagy Zita és Szabó Zsuzsanna felkészülten várja, hogy a támogatásokkal kapcsolatos kérdésekre válaszoljon, akár személyesen, akár telefonon. Február folyamán csak tájékoztatást tartanak. A pályázatokat március 1-jétől lehet benyújtani, március 31-ei határidővel. A jelentkezők a pályázati dokumentációt csakis személyesen adhatják át az alapítvány térségi irodai munkatársainál Szabadkán, Zomborban, Topolyán, Nagybecskereken, Óbecsén, Temerinben, Magyarkanizsán és Zentán. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..