home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Megmentenék a Jordán folyót
Talpai Lóránt
2022.11.24.
LXXVII. évf. 47. szám
Megmentenék a Jordán folyót

Szándéknyilatkozat — Tárgyalóasztalhoz ülnek — Atomháború?

Szándéknyilatkozat

Izrael és Jordánia képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá a Jordán folyó megőrzésének és védelmének érdekében. A vallási szempontból is fontos folyó vízhozama jelentősen csökkent az utóbbi évtizedekben főként az éghajlatváltozás és a szennyezés miatt. Az egyiptomi Sarm es-Sejkben megkötött megállapodás célja a változások negatív hatásának mérséklése, valamint új munkalehetőségek teremtése mindkét ország gazdaságának megerősítése érdekében.

Az egyezmény fontos lépés a folyó megmentéséért folytatott együttműködésben. A vízügyi kooperáció a két ország 1994-beli békemegállapodásának fontos része volt, de az elmúlt évtizedben elhidegült a kapcsolat Jeruzsálem és Ammán között, s ez károsan hatott a Jordán folyó vízhozamának növelését célzó erőfeszítésekre. A terv előirányozza, hogy Izrael és Jordánia megpróbálja csökkenteni a folyók szennyezését szennyvíztisztítók kiépítésével, csatornarendszereik korszerűsítésével, és megígérték, hogy megakadályozzák a folyóparti városok tisztítatlan szennyvizének a Jordánba engedését.

 

Tárgyalóasztalhoz ülnek

Hamarosan tárgyalni fog egymással Amerika és Oroszország. Az is kiderült, hogy a találkozó Egyiptomban lesz. November 29-e és december 6-a között ugyanis Kairóban tartják meg a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött Új START-szerződéssel foglalkozó orosz—amerikai kétoldalú konzultatív bizottság ülését. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a csúcstalálkozóval kapcsolatban kijelentette: „Továbbra is tartjuk a kapcsolatot az amerikaiakkal más vonalakon, beleértve a START-szerződéssel kapcsolatos úgynevezett kétoldalú konzultatív bizottságot. Ennek az ülése november 29-étől december 6-áig tart Kairóban.” Rjabkov korábban a RIA Novosztyi hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a kairói tárgyalások egyik témája az ellenőrzések újraindítása lesz.

 

Atomháború?

Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerint jelenleg sem az Egyesült Államok, sem Oroszország nem kísérel meg atomfegyvert bevetni. A török államfő erről az indonéziai Bali szigetén megrendezett G20-csúcstalálkozón beszélt török újságíróknak. Az amerikai és az orosz hírszerzés vezetőinek a hét eleji, ankarai találkozójával kapcsolatos kérdésre válaszolva Erdoğan azt mondta: a török hírszerzés vezetőjétől, Hakan Fidantól úgy tudja, hogy jelen állás szerint egyik fél sem kísérel meg atomfegyvert bevetni. „Ez újabb világháborúhoz vezet, erre ne adjunk lehetőséget” — fogalmazott, hozzátéve: országa szeretné, hogy az amerikai és az orosz fél gyakran összeüljön nála. A hírhez kapcsolódik, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminisztert a G20-csúcstalálkozó közben szívproblémák miatt kórházba szállították.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..