home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Megmaradni az ősi földön
Kónya-Kovács Otília
2013.03.20.
LXVIII. évf. 12. szám
Megmaradni az ősi földön

Magyarittabén a 109 éves Kossuth-szobornál ünnepeltek — Hagyományosan Magyarittabén tartották meg az 1848/49-es magyar szabadságharc és forradalom emlékére szervezett bánáti központi ünnepséget. A vendégek Vajdaság több településéről és az anyaországból érkeztek, hogy együtt ünnepelhessenek. Az összegyűlt közösség a református templomban részt vett Marton Károly esperes úr igehirdetésén.

Hagyományosan Magyarittabén tartották meg az 1848/49-es magyar szabadságharc és forradalom emlékére szervezett bánáti központi ünnepséget. A vendégek Vajdaság több településéről és az anyaországból érkeztek, hogy együtt ünnepelhessenek. Az összegyűlt közösség a református templomban részt vett Marton Károly esperes úr igehirdetésén. A felnőttek énekkara alkalmi dalokat énekelt és bemutatkoztak a helybeli iskolások is. Vendégelőadóként Kormos Irén bácsfeketehegyi szavaló lépett fel.
Az ünnepi beszédeket a művelődési otthonba hallgatták végig, az istentiszteletről ugyanis a kedvezőtlen időjárás miatt ide vonultak. Elsőként Hevesi Sándor tanácselnök-helyettes köszöntötte az egybegyűlteket, majd Varga Zoltán, Magyarország belgrádi nagykövetségének tanácsosa olvasta fel Orbán Viktor magyar miniszterelnök ünnepi levelét. Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke ünnepi köszöntőjében arról beszélt, mennyire fontos megtartanunk és méltóképpen megünnepelnünk a jeles napjainkat, és hangsúlyozta, a magyarittabéi Kossuth-szobor jövőre 110 éves lesz.
— Nagyon könnyű párhuzamot vonni a mai, nemzetben gondolkodó magyar kormány és a márciusi ifjak tettei között. Nagyon könnyű látni ugyanazt az akaratot, ugyanazt a szándékot, hogy a magyar nemzet önállóan fejezhesse ki akaratát, gondolatát, és önállóan építse azokat a körülményeket, amelyek őt itt, a Kárpát-medencében, az ősök szálláshelyén nagyon sokáig megtartják magyarnak. Én ugyanúgy bízom abban, hogy a vajdasági magyarság életrevaló közösség, amely tudja, hogy feladata van itt a déli végeken: megtartani az ősi szálláshelyeket, és túlhaladni a ránk nehezedő gondokat. Ez a mi feladatunk itt, Vajdaságban — mondta beszédében Pál Károly.
Matuska Márton, a VMDP vezetőségi tagja a magyarság küzdelmére, a létükért való harcra tért ki, továbbá a magyarittabéiek példáját is említette, akik megőrizték számunkra, az utókornak a Kossuth-szobrot.
— Lassan már 110 esztendeje, hogy itt áll ez a gyönyörű Kossuth-szobor, a 48-as forradalmárok szellemi vezérének szobra. Nem volt könnyű megőrizni. Volt időszak, amikor nem állt a helyén, mégpedig úgy került le a talapzatáról, hogy előbb keresztüllőtték a szívét… Elképesztő szimbólum. Mi idejövünk tisztelegni előtte és az ittabéiek előtt, akik ezt a szobrot mindannyiunknak megőrizték — emelte ki Matuska Márton.
A szónoklatok után az ünneplők elhelyezték a Kossuth-szobornál a megemlékezés virágait. Koszorúztak többek között Magyarország Belgrádi Nagykövetségének és a Magyar Nemzeti Tanácsnak a képviselői, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Demokra Párt, a Magyar Remény Mozgalom, az LSV helyi szervezete, a Demokrata Párt községi és helyi szervezete, a magyarittabéi Búzavirág Hagyományápoló Egyesület, a muzslyai helyi közösség tagjai, Torda egyik testvértelepülésének, Bihartordának a képviselője és a helybeli polgárok.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..