home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Megmaradásunk záloga a magyar közösség összetartó ereje
Pannon RTV
2024.03.15.
LXXIX. évf. 11. szám
Megmaradásunk záloga a magyar közösség összetartó ereje

Nemzeti ünnepünk alkalmából Vajdaság-szerte megemlékezéseket, koszorúzásokat tartanak. A központi ünnepségek helyszínei immár hagyományosan Magyarittabé, Bácskossuthfalva és Szabadka voltak.

1848-ban a magyar nemzet a szabadság zászlóvivője lett, a márciusi ifjak nem csak felelős kormányt, a cenzúra eltörlését és törvény előtti egyenlőséget követeltek, de arra is vágytak, hogy végre olyan Európában élhessenek, amelynek nemzetei együtt, egymás mellett, nem pedig egymás romjain akarnak emelkedni. Hitték, a szabadság nem önmagáért való és végképp nem az erősek szabadsága a gyengébbek, a többségé a kisebbség felett, hanem mindenekelőtt arra szolgál, hogy általa béke, biztonság és jólét teremjen minden embernek. (Részlet Orbán Viktor miniszterelnöknek a nemzeti ünnep alkalmából a határon túli magyarokhoz intézett leveléből.)

Magyarittabén a megemlékezés a református templomban istentisztelettel kezdődött, majd a legdélebbi, 120 éves Kossuth-szobornál alkalmi műsort mutattak be.

Orbán Viktor magyar kormányfőnek a határon túli magyarokhoz intézett levelét Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete olvasta fel. Kerekes József, a VMSZ alelnöke ünnepi beszédében kitért arra is, hogy kilenc évvel ezelőtt ellopták a településről a Kossuth-szobrot, de széleskörű összefogással a következő évre már sikerült újat állítani.

Az 1848/49-es magyar forradalomból és szabadságharcból azt tanulhatjuk mi, ma élő magyarok, hogy ha összefogunk, akkor minden lehetséges. Félre kell tenni az apró különbözőségeket, és arra kell összpontosítani, mi az, ami összeköt bennünket, mert ez az összefogás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy meg tudjuk valósítani a céljainkat – nyilatkozta dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke.

A kegyelet virágait Magyarittabé polgárai, az anyaország küldöttsége, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a vajdasági önkormányzatok, valamint egyesületek és civil szervezetek képviselői helyezték el a Kossuth-szobornál.

Ökumenikus istentisztelettel, alkalmi műsorral és a Kossuth-szobor megkoszorúzásával ünnepelték a magyar forradalom és szabadságharc 176. évfordulóját Bácskossuthfalván. A Kossuth parkban az iskola fúvós zenekara, szavalatok és az óbecsei Botra férfikórus tette ünnepélyessé az eseményt. A jelenlévőket Papp László tanácselnök köszöntötte, Orbán Viktor magyar miniszterelnök levelét Magyar József belgrádi nagykövet tolmácsolta.  

Ünnepi beszédet Bájity Borisz, a VMSZ elelnöke mondott, amelyben hangsúlyozta: A magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik, hirdeti, hogy mi magyarok kérjük, követeljük vissza azt a szabad, méltóságteljes és erős Európát, amely békét tudott tartani a saját földjén és határozottan kiállt minden olyan nyílt vagy burkolt törekvéssel szemben, amely őshonos kisebbségei nyelvének, kultúrájának felszámolására tört. Hozzátette: Ne feledjük soha, megmaradásunk záloga a közösség összetartó erejében rejlik. Ez az 1848/49-es szabadságharc legfontosabb tanulsága.

Magyarország nevében Oláh Lajos szabadkai vezető konzul és Magyar József belgrádi nagykövet, a VMSZ részéről Pásztor Bálint elnök és Bájity Borisz alelnök, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Fremond Árpád elnök, Rigó Pál Zsófia alelnök és Sárközi István, a Végrehajtó Bizottság elnöke koszorúzott.

Fotók forrása: Pannon RTV, Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..