home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Meglepetés a tóthfalui kollégiumnak Budapestről
Fehér Márta
2022.01.09.
LXXVII. évf. 1. szám
Meglepetés a tóthfalui kollégiumnak Budapestről

Kedves Gyerekek! Nagy örömünkre szolgál, hogy meglephetünk Benneteket az ajándékunkkal. Reméljük, hogy sok vidám percet fogtok vele eltölteni. Fogadjátok szeretettel a BGA Zrt. Jogi és Humánpolitikai Igazgatóság munkatársainak közös ajándékát! * Kedves Kollégisták! Fogadjátok szeretettel a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Hazai Egyházi és Nemzetiségi Támogatások Igazgatósága munkatársainak ajándékát! Békés, boldog ünnepet kívánunk Mindannyiótoknak!

E kedves levelek kíséretében érkezett a sok-sok szeretettel készített óriási csomag, tele ruházattal, sport- és tanszerrel, könyvvel, társasjátékkal a plébánia keretében működő diákotthonba.

Hatvanöt kollégista költözött be tanévkezdéskor a tóthfalui Munkás Szent József római katolikus plébánia által működtetett Kaszap István Kollégiumba, ahol a Nyers István Akadémia Sportegyesület növendékei, valamint a környékbeli rászoruló felsősök és középiskolások találnak otthonra. Az anyaországi támogatások és pályázatok lebonyolítója, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. munkatársai minden évben valamely Kárpát-medencei intézmény, szervezet számára gyűjtenek a karácsonyi és az újévi ünnepek alkalmából — az idén a falu lelkének számító Utasi Jenő atya által megálmodott és kitartásának köszönhetően fennmaradt, folyamatosan fejlődő diákotthon és közössége volt a kedvezményezett.


Focilabda, társasjátékok, könyvek az adományok között

Ottjártamkor a plébánia és a kollégium munkatársai lelkesen csomagolták ki a sok-sok ajándékot, és kitörő örömmel mutatták, mi minden érkezett a gyerekeknek: meleg kabát, kapuskesztyű, hátizsák, sportkulacs, stoplis cipő (kopácska), focilabda, gyönyörű emlékkönyvek Mátyás királyról, Szent Lászlóról és Rákóczi Ferencről, hihetetlen mennyiségű társasjáték, valamint mindenki óriási örömére egy csocsóasztal, melyet a kollégium ügyes kezű fiataljai azonnal össze is szereltek, és már kezdődhetett is az önfeledt játék.


Csoportkép kollégistákkal és nevelőkkel

Remete Andrea, a plébánia ügyintézője elmondta, november végén érkezett a váratlan, ám annál örömtelibb hírt nyújtó telefonhívás Budapestről, ezután pedig az itt dolgozók állították össze a listát arról, hogy mire lenne szükségük a gyerekeknek.

— A 2011 óta működő kollégium három épületében tudjuk elszállásolni a hozzánk érkezőket, a központi épület 600 négyzetméter alapterületű, ám a főépület mellé további kettő is társul, két rész a fiúk birodalma, egyikben pedig a nálunk lakó hat lány számára alakítottunk ki „lakosztályt”. Az egyházközösségi fenntartású és jobbára anyaországi támogatásból fejlődő diákotthon testvérintézménye a sportegyesület keretében focizó, dzsúdózó vagy asztaliteniszező gyerekeket, fiatalokat fogadja, lakói majdnem egyharmada azonban rászoruló családokból érkezik, akik egyébként nem vagy csak nagy nehézségek árán tudnának továbbtanulni. Szeretnénk segíteni minden délvidéki, magyarul tanulni szerető és akaró diáknak. Az általános iskolások helyben, Tóthfaluban tanulnak, a középiskolásokat pedig a plébánia utaztatja nap mint nap Magyarkanizsára, Törökkanizsára, Zentára és Szabadkára. A lista összeállításakor elsősorban a szegény sorsú kollégisták szükségleteit vettük figyelembe, az ő ruhatárukat, illetve sportfelszerelésüket újítottuk fel, másodsorban pedig a kollégiumi közösségi élet során felhasználható dolgokat kértünk, melyek a minőségi közös időtöltéshez szükségesek, mintegy az állandó mobiltelefonozás alternatívájaként. Köszönjük az adományt diákjaink, munkatársaink nevében!


Születésnap a kollégiumban — középen az ünnepelttel

A Csóka községhez tartozó Feketetó településen lakó Kovács Tibor számára is a Kaszap István Kollégium a mentőöv tanulmányai folytatása során. A középiskolás fiú Adán szeretett volna továbbtanulni, ám az nem fért be a keretbe, így tervet váltottam, és most Magyarkanizsán tanulok autószerelőnek. Az idén szeptemberben költözött be a diákotthonba, és mint mondja, a félév nagyon jó volt, számára ez egy tökéletes megoldás, és sikerült jó barátságot kötnie a szobatársakkal és minden bentlakóval, legyen az focista, vagy sem, és maradandó élmény számára, hogy találkozhatott a magyarkanizsai Farkas István Rafael testvérrel, a Jó Pásztor Keresztény Ifjúsági Szervezet elnökével.


Pajić-László Mária és Remete Andrea (A szerző felvétele)

Pajić-László Mária nevelő Magyarországról költözött Szerbiába, a szintén Magyarkanizsa községhez tartozó Ilonafalván él férjével, és bő öt éve dolgozik a kollégiumban.

— Nem is gondoltam, hogy itt megtalálom álmaim munkáját! Nagyon szeretem. Itt anyja helyett anyja, nővére helyett nővére vagyunk minden bentlakónak, de valamilyen szintű lelki, erkölcsi útmutatást is kell adnunk a gyerekeknek. Szoktunk járni színházba, kiállításra, koncertre, tehát odafigyelünk arra, hogy a lelki táplálék mellett szellemi táplálékhoz is hozzájussanak ezek a fiatalok. Lehetőség van matematika-, fizikakorrepetálásra, mert az egyik nevelőtanárunk, Paksánszki Szabolcs matematika szakos, angolból pedig én tudok nekik segíteni. Nyilas Orsolya nevelő képzőművészeti, Vázsonyi Edina pedig sütő-főző szakköröket tart. Minden hónapban megünnepeljük a diákszületésnapokat. Jenő atya ötlete nyomán ez most úgy történik, hogy egy nagy kört formázunk, középre ül a születésnapos, és mindenkinek el kell mondania, hogy miért szereti az ünnepeltet. Nagyon jó dolgok jönnek elő ilyenkor a gyerekekből, és ezekre az alkalmakra Edina tanárnővel mindig a gyerekek készítenek süteményt. Süge Zsolt tanár úr Szenttamásról érkezett a csapatunkba, ő egyébként csodálatosan gitározik és énekel, a heti kötelező szentmiséken ő vezeti a kórust, merthogy kollégiumi kórusunk is van.

A kollégisták nemrégiben edzőtermet is kaptak az anyaország támogatásával, és épül az iskola mögött a várva várt tornaterem, egy 1500 négyzetméter alapterületű, lelátós, kisebb sportcsarnok, melynek átadását 2022. május 28-ára tervezik.


Az ajándékba kapott csocsóasztalt szerelik össze a fiúk


Ajándékot kapni öröm (fotók: Böröc Anna felvételei)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..