home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Megkezdték a 100 eurós támogatások kifizetését
Kartali Róbert
2020.05.22.
LXXV. évf. 21. szám
Megkezdték a 100 eurós támogatások kifizetését

Június 5-éig lehet igényelni — 20 000 dináros bírság a védőmaszk viselésének elmulasztása esetén?

Június 5-éig lehet igényelni

A 100 eurós állami támogatást a nyugdíjasok és a pénzügyi szociális segélyben részesülők automatikusan megkapják, minden más nagykorú szerbiai állampolgárnak legkésőbb június 5-éig kell igényelnie. Ezt elektronikus úton, a https://idp.trezor.gov.rs/ honlapon, illetve telefonon, a 0800/ 101-100 számon is megteheti. Az igénylés során csupán a személyi igazolvány számát, a személyazonossági számot, valamint annak a banknak a nevét kell megadni, ahol az illetőnek számlája van. Abban az esetben, ha nincs számlája, kiválaszthatja bármelyik bankot, ahol az állam nyit egy ideiglenes számlát külön erre a célra. Amint felvette róla a támogatás összegét, a számla automatikusan, további költségek nélkül megszűnik. Ha valakinek a rendkívüli állapot idején lejárt a személyi igazolványa, és azóta nem tudta meghosszabbítani, szintén jogosult az egyszeri támogatásra.

Siniša Mali szerb pénzügyminiszter nyilatkozata szerint szerdáig, azaz lapunk megjelenésének napjáig minden nyugdíjas megkapja a 100 euró ellenértékét, azaz a 11 759,40 dinár összegű egyszeri segélyt. A szociális segélyben részesülőknek csütörtöktől kezdik folyósítani ezt az összeget, május 25-étől pedig azok számára is megkezdik a kifizetéseket, akik interneten vagy telefonon igényelték az állami támogatást. A pénzügyminiszter elmondta, hogy néhány nap leforgása alatt mintegy 3,5 millióan igényelték az egyszeri támogatást, ami a nyugdíjasokkal és a pénzügyi szociális segélyben részesülőkkel összesen 5,5 millió polgárt tesz ki. (Mfin.gov.rs)

20 000 dináros bírság a védőmaszk viselésének elmulasztása esetén?

Ha hirtelen növekedni kezd az új koronavírussal fertőzöttek száma, akkor Szerbia kormánya szigorúbb szankciókat vezethet be az előírt rendkívüli óvintézkedések be nem tartásáért. Így azok, akik nem viselnek védőmaszkot, 20 000 dináros bírságot fizethetnek. Ezt a lakosság fertőző betegségektől való védelméről szóló törvény írja elő, mely szerint a hatóságok szigorúbb intézkedéseket vezethetnek be a koronavírus-járvány megfékezésére, ha újra nagyobb mértékben kezdene terjedni. Azok, akik rendre megtagadják a védőmaszk viselését, akár 150 000 dináros pénzbírsággal is büntethetőek.

Zoran Radovanović epidemiológus szerint ha az állam elfogad egy rendeletet, mely szerint a védőmaszk viselése kötelező, akkor azt mindenkinek tiszteletben kell tartania, mert a járványnak még nincs vége, és a lakosság fertőző betegségektől való védelméről szóló törvény is hatályban van. Mint mondta, a rendelet szerint a maszkok viselése kötelező lesz a közterületeken és minden nyilvános helyen, így a kávézókban, a bevásárlóközpontokban, a postahivatalokban, a bankokban és az üzletekben, valamint a tömegközlekedésben is. Azok a magánszemélyek, akik nem hordanak védőmaszkot, 20 000 és 150 000 dinár közötti bírsággal számolhatnak, a jogi személyek esetében 50 000 és 500 000 dinár között mozog ez az összeg, míg az egészségügyi intézményekben a felelős személyeknek 30—150 000 dináros bírságot szabhatnak ki. (Danas.rs)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..