home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Megkezdte működését a Károli Gáspár Protestáns Kutatóközpont Szabadkán
Szakáll Laura
2023.06.26.
LXXVIII. évf. 25. szám
Megkezdte működését a Károli Gáspár Protestáns Kutatóközpont Szabadkán

Nemzetközi fórumot szervezett a nemrég alakult Károli Gáspár Protestáns Kutatóközpont az épülő szabadkai székházában, amelyet hamarosan az érdeklődők előtt is megnyitnak. Emellett könyvtárat is alapítottak – tudtuk meg Szőcs Csabától, a Károli Gáspár Protestáns Kutatóközpont munkatársától.

A hétvégén megtartott szakmai összejövetelen a Pro Musica Kamarakórus fellépését követően két nemzetközi előadást hallhattak a résztvevők. A Károli Forum fő témája Gutenberg és a protestantizmus volt.

Az első előadó a Balkánon élő zsidóság egy bizonyos szegmensét szeretné bemutatni, amely Szarajevóhoz köthető. A másik előadás pedig összehasonlító, amely a vallást és a jogot próbálja összehasonlítani, illetve ütköztetni a különbségeket – emelte ki Szőcs Csaba.

Az esemény részeként bemutatták a Károli Könyvtárat is, amely pillanatnyilag 10 ezer kötetből áll. Szőcs Csaba több magyarországi könyvtárat és kiadót keresett fel, hogy küldjenek olyan könyveket, amelyek illenek az intézmény jellegéhez. A tervezettnél jóval több kötetet sikerült összegyűjteni, jelenleg 10 ezer könyv található az intézményben.

A központ egy most épülő objektumban kapott helyett. A székház a gyülekezet tagjainak hozzájárulásával valósul meg.

Az épület több funkciós, egyházi élet is zajlik majd benne, másrészt szeretnénk kulturális rendezvényeknek is helyet biztosítani. Az volt a célja ennek az egyesületnek és a létrehozásának, hogy lehetőséget kapjanak művészek, írók, költők, festők, és a társadalomnak minden szegmense, rétege helyet találjon itt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..