home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Megkezdődtek az első bemutató olvasópróbái
Tóth Lívia
2022.08.31.
LXXVII. évf. 35. szám
Megkezdődtek az első bemutató olvasópróbái

Sajtótájékoztatón jelentette be a Zentai Magyar Kamaraszínház, hogy megkezdte a 2022/23-as évada első darabjának olvasópróbáit. Az elkövetkező időszakban három, az 1800-as években íródott remekműre irányítják rá a nézők figyelmét. Petőfi Sándor János vitézét, Ian Luca Caragiale Zűrzavaros éjszakáját, valamint Ibsen Nóra című drámáját viszik színre.

Az első bemutató, a Nóra október 9-én várható, Verebes István Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, dramaturg és író rendezi. A Nóra és Torvald címre keresztelt előadás családi témát, kapcsolatokat és viszonyokat boncolgat.

Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója bejelentette, nagy megtiszteltetés számukra, hogy itt van körükben Verebes István. Elhangzott, hogy a rendező átdolgozta Ibsen drámájának a szövegét, mely még tovább alakul.

— A következő próbafolyamat november 1-jén kezdődik és november végi bemutatóval zárul, amikor a közönség Petőfi Sándor János vitéz című művét láthatja Szabó Sebestyén László rendezésében. A harmadik bemutatónk, a Zűrzavaros éjszaka április végén várható, Caragiale darabját Béres László állítja színre.

Verebes István választ adott arra az esetlegesen felmerülő kérdésre, hogy miért is kellett neki Zentára jönnie.

— Hetvennégy éves vagyok, több mint száz előadást rendeztem, ez a tizennegyedik munkám a határon túl. El kell menni olyan helyekre, ahol egy másik világba léphetek be, és új embereket ismerhetek meg. Ha az ilyen kaland kényelemből vagy érdektelenségből nem kísérti meg az embert, akkor sokkal szegényebb lesz. Tehát én nem színházat rendezni jöttem ide, hanem élményért. Az ars poeticám, hogy az ember három dologért csinál bármit: az egyik a kifejezésnek a kényszere, a másik a befogadásnak az élménye, a harmadik pedig, ami nekem mindig a legfontosabb volt, a kapcsolatteremtés. Ibsen Nórájában is az a személyesség érdekel, amely az itt jelen lévő öt fiatal színészből vallomásként előcsalogatható. Arról is szólnék néhány szót, hogy miért Nóra és Torvald. Ezt a darabot általában a női emancipáció forradalmi narratívájaként szokták játszani. Az a Nóra, akit én képzelek el, nem egy gyermekded, infantilis, kapkodó, éretlen valaki, hanem ugyanolyan egyenrangú fél egy házasságban, a maga konfliktusában ugyanolyan komoly ember, mint a férje. Ha nem így van, akkor szerintem nincs dráma. A darab számomra egy házasságnak a hazugságairól beszél, becsületes hazugságairól, a szépért vállalt hazugságairól, de hazugságokról, és mint minden hazugság, ez is romboló. Nálam ez ennek a házasságnak a kudarcáról szól, és nem arról, hogy egy nő felfedezi, hogy ő ember. Ő ugyanis ember az első pillanatban is, egyenrangú a maga és a férje esendőségével együtt. Egyébként nem írtam át a szöveget, csak „csontra húztam”, mert azok a mondatok, amelyek elhangzanak, benne vannak az eredeti Ibsen-darabban is, csak az a beszédmód manapság már nincs. Ma már mondjuk a mondatokat, és mögötte van a sejtelem, a félelem, a hazugság, a rejtély.

Cselényi Nóra, a darab kosztümtervezője már többször dolgozott Vajdaságban. Mint mondta, Ibsen Nóráját még nem tervezte, és nagyon izgalmas feladat volt, mert úgy beszélték meg Verebes Istvánnal, hogy mai is legyen, meg nem is.

— Igyekeztem úgy megcsinálni a ruhákat, hogy a közönség, amikor ránéz, ne azt mondja: jaj, modernizálva van! Ha viszont jobban megfigyeljük, akkor mindegyik mai ruhadarab.

A színészek — Verebes Judit, Székely Bea, Virág György, Szilágyi Áron és Nešić Máté — az első olvasópróba után úgy vélekedtek, nagy kihívás elé állítja őket a darab, és izgalmas kaland lesz a próbafolyamat.

Fotók: Horváth Zsolt 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..