Megkezdődtek a kerékpárút építési munkálatai

Megkezdődtek a kerékpárút építési munkálatai

Királyhalmán megkezdődtek a kerékpárút építési munkálatai, melynek részleteit mgr. Újhelyi Ákos, az Opti-Bike projektmenedzsere ismertette a Príma Hűtőházban rendezett sajtótájékoztatón.

Az Opti-Bike (a határszakasz forgalmának optimalizálása – kerékpárutak tervezése és építése) projekt révén, amely az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia határon átnyúló együttműködési program keretében valósul meg, Szabadka községben összesen 7,9 km kerékpárút épül, ebből Királyhalmán 4,9 km, Kelebián pedig 3 km hosszan. A királyhalmi szakasz a Buki-hídtól a határátkelőig terjed, a kelebiai rész szintén a határátkelőig vezet, és csatlakozik a meglévő, Edvard Kardelj út menti kerékpárúthoz. A munkálatok befejezésének határideje 90 nap, a projektum összértéke 2,5 millió euró, aminek 85%-át az Európai Unió, 15 %-át pedig Szabadka városa biztosította. A közbeszerzési eljárást követően a munkálatokkal a bajmoki PTP Dubrava vállalatot bízták meg.

Szabadka városa az Opti-Bike projektum fő lebonyolítója, míg Ásotthalom Nagyközségi Önkormányzat és Tompa város a partnertelepülések szerepét tölti be a beruházás megvalósításában. Tompán 3,2 km, Ásotthalmon pedig 6,9 km új kerékpárút valósul meg a beruházási idő végéig. Szabadka tekintetében 22 km, Tompa vonatkozásában pedig 4,9 km hosszúságú kerékpárút-hálózat tervdokumentációja is elkészül a projektum keretében.

A határ menti régiók számára kiemelten fontos a környezetbarát közlekedés fejlesztése, melynek célja, hogy az itt lakók tiszta és fenntartható körülmények között élhessenek. A kerékpáros közlekedés részarányának növekedése elősegíti az életminőség javulását, a gépjárműforgalom egyes módozatainak helyettesítésével pedig csökkenhetnek a forgalmi dugók, javulhat a levegő minősége, a több kerékpározással járó napi testmozgás pedig hozzájárul az egészség megőrzéséhez is. A közlekedési munkamegosztásban a rövid utazások során a kerékpár szerepe a munkába járó autós-ingázó forgalom alternatívájaként, nagyobb távolságok esetén viszont a közösségi közlekedéssel kombinálva valósulhat meg. A kerékpárhasználat elterjedésének alapvető mozzanata a tudatos hozzáállás és a biztonságos kerékpározási körülmények megteremtése.

Régiónk korszerű, kerékpárosbarát fejlesztése az OPTI-BIKE projekt, amely az Interreg–IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország–Szerbia (HUSRB/1602) keretében valósul meg. A projekt fő célja a kerékpárutak létesítésével történő határövezeti forgalom-észszerűsítés, valamint lényeges szempont a kerékpáros forgalom oly módon történő népszerűsítése, hogy az közkedvelt – és nem utolsósorban biztonságos – közlekedési alternatívát jelentsen mindenkinek. E beruházás az elmondottakon túl hozzájárul a baleset-megelőzéshez, ebből adódóan a közlekedésbiztonság fokozásához, a kerékpárral közlekedő turisták számának gyarapításához, továbbá az egészséges és környezetbarát életszemlélet kialakításához.


Még több kép!▼

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink