home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Megkezdődött, de abba is maradt a nádvágás Ludason
(T. T.)
2015.01.14.
LXX. évf. 2. szám
Megkezdődött, de abba is maradt a nádvágás Ludason

A ludasi Természetbarát Kör tagjai és több lelkes önkéntes minden évben kivágja a Ludasi-tóból a nádat. Ezt a tevékenységet több éven át sikeresen elvégezték, tavaly és tavalyelőtt azonban a tó nem fagyott be, ezért a munka elmaradt. Az idén újra megszervezték a nádvágást, a munka azonban csak néhány napig tarthatott, mivel a szombaton tájainkon beköszöntő enyhe időjárás újra közbeszólt.



Kenéz József
motoros nádvágóval végzi a munkát, így gyorsabban halad, mintha kézi erővel dolgozna. Ketten a levágott nádat kévékbe hordják, és meggyújtják. Az idén nem kell kötözni, hiszen jó minőségű, további felhasználásra alkalmas nád alig van a tóban.

— A nád vágására szükség van, hiszen ezáltal a következő évi nád jobb minőségű lesz. A régit nem szabad a tóban hagyni, mert rothadni kezd, és szennyezi a vizet. A jég vastagsága 10 centiméter körül van, így nemcsak minket, hanem a nádvágó gépet is megtartja. Nagy területen kellene kivágnunk a nádat, mi azonban még a munka legelején tartunk. Jó lenne, ha tartósan -10 ˚C alatt maradna a hőmérséklet, akkor tudnánk haladni. A cél a tó kitisztítása, így a következő évben már jobb minőségű lehet a nád. Korábban, amikor még rendszeresen lehetetett vágni a nádat, volt olyan év is, amikor 3000 kévét is kötöttünk. Most nagyon kevés a jó minőségű nád, eddig 50-60 kévét hordtunk a partra — mondta Kenéz József.

A nádvágás rendszerint az alsóludasi iskolánál, az úgynevezett turisztikai övezetben veszi kezdetét.

— Már harmadik napja vágjuk a nádat. A minősége gyenge, ezért előbb kivágjuk, majd meggyújtjuk, felhasználni csak nagyon keveset tudunk belőle. Az idősebbek emlékeznek rá, hogy régebben a tó egész területét meg lehetett tisztítani a nádtól. Akkoriban rengeteg madár fészkelt a nádasban, és nagyon sok hal volt a tóban. A helyzet azóta sajnos jelentősen megváltozott, a tó fokozatosan megy tönkre. A 70-es évek végén és a 80-as évek elején egészen másképpen festett ez az alsóludasi rész. Mi, akik a tó partján élünk, bízunk benne, hogy a környezetvédelmi előírások összhangba hozhatóak a lakosok igényeivel, elsősorban a turisztikai övezet kialakításával, rendbetételével. A város kedvezően áll a kérdéshez, reméljük, hogy tartományi és köztársasági szinten is sikerül elérnünk valamit. A nádvágással a tavat tisztítjuk, de ez csak egy csepp a tengerben ahhoz képest, amit a tó megmentéséért kellene tennünk — mondta Kovács Gábor, a ludasi Természetbarát Kör elnöke.

A lelkes önkénteseknek eddig csak a tó kis részét sikerült megtisztítaniuk. Az időjárás hidegebbre fordulásával a munkálatok tovább folytatódnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..