home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Megkezdődött az év
2016.02.08.
LXXI. évf. 5. szám

A múlt héten egyértelműen magasabb fokozatra kapcsolt a szerb belpolitikai élet, s ezzel véget is ért a januári csend. Természetesen a közelgő választások határozták meg a közéletet, Nikolić ugyanis megpróbálja megőrizni az utóbbi időben jelentősen visszaesett befolyását a Szerb Haladó Pártban.

Nikolić háborog

Tomislav Nikolić szerb köztársasági elnök a múlt héten kijelentette, szinte egészen biztos, hogy az előre hozott választásokat április 24-én tartják majd meg. Az államelnök szerint a megmérettetést a Szerb Haladó Párt fogja megnyerni, ezért az új kormány irányvonalában nem várható lényegi változás. Nikolić egyszersmind erőteljesen cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a lemondását fontolgatja. Mint mondta, a mandátuma öt évre szól, és nem érti, hogy miért kellene ezen gondolkodnia, mivel nem beteg, a munkáját pedig jól végzi. Az államelnök a megnyilvánulásait kritizáló észrevételekkel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy szándékosan forgatják ki a szavait. (Tanjug)

Šešelj bárkivel koalícióra lép

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke azt mondta, hogy a választások után bárkivel, így a haladókkal és a demokratákkal is kész koalícióra lépni, ha ez a két párt lemond az európai integrációról, és Oroszország felé fordul. (Tanjug)

Nikolić követelése

Tomislav Nikolić, a Szerb Haladó Párt alapító elnöke azt követeli, hogy egykori pártjának a választási listáján 30 százalékban az ő emberei kapjanak helyet. Egészen pontosan Nikolić az első száz helyből kér harmincat. A Blic úgy tudja, ezzel minden harmadik jelöltet ő állítaná. Ez eddig is így volt, az utóbbi időben azonban Nikolić befolyása a pártban igencsak visszaesett, így kérdéses, hogy a követelésének most eleget fognak-e tenni. (Blic)

Kétharmados részvétel esetén Vučić megbukik

Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke úgy nyilatkozott, hogy az Európa-orientált ellenzék mindent meg fog tenni azért, hogy a választásokon a polgárok legalább kétharmada részt vegyen. A DP elnöke úgy véli, az előző választásokat azért nyerhették meg a haladók, mert nem volt nagy a részvétel. Ha azonban most sikerül rávenni az otthonmaradókat, hogy szavazzanak, akkor Pajtić szerint Vučić már a múlté lesz. (Beta, Tanjug)

Menesztették

A hétvégén a kormányfő aláírta a Bratislav Gašić honvédelmi miniszter menesztésére vonatkozó kezdeményezést, melyet már be is terjesztett elfogadásra a parlamentnek. Vučić kormányfő ideiglenesen Dušan Vujović pénzügyminisztert bízta meg a honvédelmi tárca vezetésével. (Tanjug)

Lázadás az egészségügyi rendelőkben

A jablanicai körzetben lévő egészségügyi rendelők vezetői fellázadtak az egészségügyi minisztérium utasítása ellen, melynek értelmében 82 embert kellene elbocsátaniuk. Az igazgatók szerint ha eleget tesznek ennek az utasításnak, akkor kénytelenek lesznek bezárni a hegyi falvakban lévő rendelőket, amivel az egész egészségügyi rendszert veszélyeztetnék. A felháborodott igazgatók azt is elmondták, hogy az elmúlt három év során már 178 embernek felmondtak, de ezt a belgrádi döntéshozók nem vették figyelembe. (Blic)

Kontraszelekció

Predrag Simović niši zenész az amerikai Berkeley Egyetemen végzett. Hazatérése után azzal volt kénytelen szembesülni, hogy szülővárosában csak párttagkönyv és kapcsolatok révén lehet munkát találni. A Blicnek nyilatkozó csalódott zenész elmondta, hogy 2008 óta próbált munkát találni, de mindenütt falakba ütközött, ezért fogta magát, és visszatért Amerikába, jelenleg Bostonban él. Mint mondja, szabadúszóként nem könnyű az érvényesülés, de még így is több lehetőséget lát rá. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..