home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Megkezdődött a népszámlálás
Kartali Róbert
2022.10.01.
LXXVII. évf. 39. szám
Megkezdődött a népszámlálás

A többnemzetiségű közegekben a Köztársasági Statisztikai Hivatal lehetőséget teremtett arra, hogy a kérdezőbiztosoknak asszisztenseik legyenek, akik az esetleges nyelvbéli nehézségeket kezelni tudják – jelentette be Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a sajtótájékoztatóján arra kérte a polgárokat, legyenek nyitottak a kérdezőbiztosok felé és mindenkit arra kért, vallja meg szabadon a nemzeti hovatartozását, mert mint mondta, ebből senkinek semmiféle hátránya nem származhat.

A kérdőív elektronikus formában lesz kitöltve, ugyanis ez az első olyan népszámlálás Szerbiában, amelyik nem papír alapú. Az adatfeldolgozás így sokkal gyorsabban megvalósítható. A kérdések a lakosságra, a háztartásra, a gazdaságra, a lakhatási körülményekre, az energiahatékonyságra vonatkoznak. Újdonság, hogy az egyik kérdés a digitális jártasságot méri fel – mutatott rá a VMSZ elnöke, aki arról beszélt, hogy az összes nemzeti közösség számára négy kérdés különösen fontos.

Fotó: Kartali Róbert

–Az egyik az állampolgárságra vonatkozik. Alapértelmezés, hogy mi vajdasági magyarok, szerb állampolgárok vagyunk és az állampolgárság nem összetévesztendő a nemzetiséggel. Ha valakinek kettős állampolgársága van, akkor tessék azt is megvallani. Senkinek semmiféle hátránya nem származik abból, hogyha a szerb állampolgárság mellett van magyar állampolgársága is, vagy valamilyen egyéb más állampolgársága. A másik fontos kérdés a nemzeti hovatartozás kérdése. Szeretnék mindenkit arra bíztatni, hogy vallja meg szabadon a nemzeti hovatartozását: a szerbek is, a magyarok is, a horvátok is, a bunyevácok is, a cigányok is, mindenki. Ebből sem származik senkinek semmiféle hátránya ebben az országban, ez egészen biztos. A harmadik fontos kérdés, az anyanyelv, a negyedik pedig a vallási vagy a felekezeti hovatartozás.

Ezeknek az identitásra vonatkozó adatoknak gyakorlati jelentősége van, ugyanis a különböző jogoknak a kiharcolása, megállapítása, a jogokkal való élés lehetősége gyakran ezeknek a számoknak a következménye – mutatott rá Pásztor.

A gyakorlatban ez a folyamat úgy néz ki, hogy jönnek a kérdezőbiztosok és a kérdésekre adott válaszokat elektronikus úton feljegyzik. Amennyiben valaki nincs otthon, akkor üzenetet hagynak időpont egyeztetése céljából. Ami pedig az eredményeket illeti, az első számok a lakosság összlétszámára vonatkozóan már novemberben megjelennek, a struktúrájára vonatkozó adatok pedig a jövő tavaszától egészen 2024 őszéig folyamatosan, ahogyan a statisztikai hivatal feldolgozza az adatokat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..