home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Megkezdődött a horgos—röszkei határátkelőhely bővítése
Kartali Róbert
2022.03.21.
LXXVII. évf. 11. szám
Megkezdődött a horgos—röszkei határátkelőhely bővítése

Egy teljesen új esély és egy új életút előtt áll ez a térség — jelentette ki Pásztor István, a VMSZ elnöke, miután hétfő délelőtt megtekintették a horgosi autópálya-határátkelő bővítési munkálatainak kezdetét. A fejlesztésnek köszönhetően jelentősen bővül majd a határátkelő kapacitása, mind a teherforgalom és a speciális teherszállítási kapacitás, mind az autóbusz- és a személyforgalom terén.

A beruházás összértéke meghaladja a 2 milliárd dinárt, és mintegy 12 hektárnyi területet rendez és épít ki a jelenlegi határátkelő mellett. A munkálatok másfél évig tartanak majd, ez után pedig a szerb oldalon meglesznek a fizikai feltételei annak, hogy a határátkelő kényelmesebben és nagyobb áteresztőképességgel tudjon működni.

A VMSZ elnöke a horgosi munkálatok megtekintésekor arról is beszélt, hogy folyamatban van a bácsbéregi határátkelő bővítése is a teherforgalom számára. Elmondta továbbá, hogy a határátkelés szempontjából legalább ennyire fontos a két vasúti fejlesztés is: a Szeged—Szabadka, mely az idén befejeződik, illetve a Belgrád—Budapest, mely 2025-re lesz kész, és melynek az első, a főváros és Újvidék közötti szakaszát szombaton adták át.

— Ezek nem elsősorban infrastrukturális fejlesztések, hanem olyan beruházások, amelyek az egész térség lehetőségrendszerét bővítik. Ez a vidék egyértelműen megszűnik a periféria része lenni, megszűnik határ menti, leszakadt térség lenni, és része lesz egy olyan vérkeringésnek, amely életet, befektetéseket és perspektívát fog ide hozni. Összeköttetésben kell lennünk az európai uniós országokkal, és jobb baráti szomszédunk nem létezik Magyarországnál, ezért is bővítjük ezt a határátkelőt, amely mind közül a legforgalmasabb az egész országban — emelte ki Tomislav Momirović. Az építésügyi, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter elmondta, hogy a fejlesztés után további 6 sávval bővül majd a kilépő és a belépő forgalom. Hozzátette, a vasútfejlesztések befejeztével pedig egy teljesen új közlekedési rendszer jellemzi majd ezt a térséget.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..