home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Megkezdődött a csatornahálózat építése
Tóth Tibor
2019.08.27.
LXXIV. évf. 34. szám
Megkezdődött a csatornahálózat építése

Palicson augusztus 26-án megkezdődtek a csatornahálózat kivitelezési munkálatai. Az erre vonatkozó szerződést július 3-án írta alá a kivitelező, valamint a Vízművek és Csatornázási KKV.

Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere a Vajdasági Magyar Szövetség tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a VMSZ számára igen fontos projektumról van szó, hiszen Palics szennyvízelvezető rendszerének lefedettsége a munkálatok kivitelezése után az eddigi 35%-ról 65%-ra növekszik.

— A 15 km hosszúságú csatornahálózat és az 5 km hosszú nyomóvezeték kiépítésével a Palicsi- és a Ludasi-tó szennyezettsége is csökken, aminek környezetvédelmi szempontból óriási a jelentősége. A projektumot a német kormány támogatja a KfW Bank által 6,5 millió euró értékben. A kivitelezővel aláírt szerződés értelmében a csatornahálózat befejezésére nyolc hónap áll rendelkezésére. A kivitelezési munkálatok folyamatosak, tehát az illetékesek a forgalom és a közlekedés szempontjából is megtették a szükséges lépéseket, ezért kérjük a palicsi lakosok türelmét és megértését. A közvállalat becslése szerint az első csatlakozási szerződések a jövő év elején lennének aláírva. Arra kérném és buzdítanám a palicsi lakosokat, hogy minél nagyobb számban csatlakozzanak a csatornahálózatra, hiszen amellett, hogy ez környezetvédelmi szempontból fontos, a Vajdasági Magyar Szövetség és minden lakos számára, továbbá Palics idegenforgalmi fejlesztése, valamint a Palicsi-tó megőrzése, védelme szempontjából is lényeges — mondta Horvát.

A csatornahálózatra való csatlakozás 27 000 dinárba kerül, melyet a polgárok 24 havi részletben is törleszthetnek. Aki viszont egyszerre fizeti ki a teljes összeget, az 20%-os árengedményben részesül.

Sugár György, a Vízművek és Csatornázási KKV igazgatója azokat az utcákat sorolta fel, ahol ma kezdődtek meg a munkálatok. Ezek pedig: a Kozara (augusztus 31-éig), Nikola Tesla (szeptember 7-éig), Partizán (az utca első szakasza szeptember 7-éig, a második szeptember 10-éig), Jasenovac (szeptember 10-éig), Sutjeska (a második szakasza szeptember 25-éig), Marko Orešković, Lopud utca (mindkettő szeptember 25-éig), Tó utca (szeptember 15-éig).

— A kivitelező párhuzamosan az 5 km-es nyomóvezetéket is elkezdi készíteni, mivel a szennyvizet át kell vezetni a városi szennyvíztelepre — mondta Sugár.

Dobó Márta, Palics Helyi Közössége közgyűlésének elnöke örömének adott hangot, hogy megkezdődik az a projektum, amelyet a palicsi lakosok már 2017 vége óta várnak, hiszen már akkor nagyon sokan kifejezték szándékukat a hálózatra való csatlakozást illetően.

— Palics Helyi Közösségének vezetősége minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a beígért projektumok ne csak ígéretek maradjanak, hanem meg is valósuljanak. Megkérnénk a palicsi polgárokat, hogy az útlezárások és az esetleges kellemetlenségek miatt legyenek türelemmel, megértéssel. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor Szabadka város területén ez lesz a szennyvízhálózattal legjobban lefedett területek egyike — emelte ki Dobó.

A felvétel az augusztus 26-ai sajtótájékoztatón készült.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..