home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Megkezdődhetett az érdemi munka
Kartali Róbert
2013.01.30.
LXVIII. évf. 5. szám
Megkezdődhetett az érdemi munka

Kern Sólya Mária a városvezetésben szerzett eddigi tapasztalatairól, az eredményekről és az idei tervekről nyilatkozott a Hét Napnak

* Tavaly kérték fel önt a VKT elnöki tisztségének betöltésére. Azóta számos fontos esemény történt a város életében, jelentős évfordulókat ünnepeltek a szabadkaiak, de a háttérben is felelősségteljesen folyt a munka. Az ön számára ez idő alatt mely események voltak a legemlékezetesebbek?
— 2012 júliusában, a választások után neveztek ki az elnöki posztra. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, milyen nagy megtiszteltetés ez számomra. Az első naptól fogva igyekeztem legjobb tudásom szerint megállni a helyemet. Már augusztusban sok dolgunk volt a városnapi díszülés méltó megszervezésével. Nagy örömömre szolgált, hogy köszönthettem Szabadka város kiemelkedő eredményeket elért polgárait, akiket Pro Urbe és díszpolgári címmel tüntettünk ki. Szeptember 15-én a Városháza 100. születésnapjáról is megemlékeztünk. Persze, nemcsak ünnepeltünk. Miután megalakultak a képviselő-testület állandó és időszaki bizottságai, megkezdődhetett az érdemi munka. Több olyan határozatot fogadtunk el, amely már régóta váratott magára. Nagy eredménynek tartom, hogy határozat született a nemzeti tanácsok finanszírozásáról, valamint hogy összehangoltuk az intézmények alapszabályát a fent említett törvénnyel. Gyakoriak voltak a különféle országok nagyköveti látogatásai is, amit szintén fontosnak tartok, mert ezáltal is lehetőség nyílik a gazdasági és kulturális kapcsolatok kiépítésére, s természetesen azt remélem, hogy kedvező feltételek nyílnak új munkahelyek teremtésére is.

* Szabadkán a tavalyi év utolsó napjaiban fogadták el a város 2013. évi költségvetését. A jelenlegi rossz gazdasági helyzetet figyelembe véve az idén lesz-e a városnak lehetősége infrastrukturális beruházásokra, fejlesztésekre?
— Beruházások természetesen lesznek, de ez a költségvetés sem a nagy fejlesztésekről szól. Vannak új elemei, például kieszközöltük, hogy a vízművek 30 millió dináros juttatásban részesüljön. Természetesen ennek a többszörösére lenne szükség. Fontos szerintem, hogy Szabadka polgárai az alapvető közműszolgáltatásokat mind magasabb szinten élvezhessék. Sajnos, még mindig sok háztartásban nincs megfelelő minőségű ivóvíz, járda, szilárd útburkolat... Azt gondolom, hogy a közbiztonságra is nagyobb hangsúlyt kell helyeznünk. Ebben a költségvetésben helyet kapott a térfigyelő kamerák kihelyezésének tétele is. Bízom abban, hogy ebben az évben nemcsak beszélünk majd arról, mi kellene, hanem meg is tudjuk valósítani a terveket.

* Szabadka vonzáskörzetéhez tartozó települések és a helyi közösségek is számíthatnak fejlesztésekre?
— A költségvetés elkészítésekor arra törekedtünk, hogy ne legyen egyetlen olyan helyi közösség sem, ahol nem történik valamilyen befektetés. Személy szerint különösen azokat a projektumokat támogatom, amelyek nemcsak a város központjára irányulnak, hiszen az elmúlt időszakban nem sok pénz jutott a külvárosi helyi közösségekbe. Ezen szeretnénk ebben az évben változtatni. Természetesen figyelembe vettük a polgárok igényeit, és szeretnénk kielégíteni őket az anyagi kereteinkhez mérten.

* Milyen céljaik vannak 2013-ra, mely problémák megoldása élvez elsőbbséget?
— A képviselő-testület elnöke sajnos nem igazán van abban a helyzetben, hogy maga határozza meg a prioritásokat. A városi tanács ebben sokkal nagyobb szerepet játszik. Egy biztos: elsőbbséget kell élvezniük azoknak a projektumoknak, amelyek az alapvető közműszolgáltatásokat biztosítják. Mint említettem, a közbiztonság kérdése az, ami nagyon megkeseríti Szabadka polgárainak mindennapjait. Mivel a városnak korlátozott a hatásköre ebben a tekintetben, a képviselő-testület elnökének meg különösen, meg kell találni azokat a lehetőségeket, amelyekkel javíthatunk rajta. A költségvetésben előirányoztunk egy keretet a térfigyelő kamerák felszerelésére, ezért arra fogok törekedni, hogy ez a program megvalósuljon.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..