home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Megkerülhetetlenné vált az MNT
2008.03.05.
LXIII. évf. 10. szám

Továbbra is Kókai Péter a Magyar Szó, Dudás Károly a Hét Nap főszerkesztője * Diplomahonosítási alapot hoztak létreA Magyar Nemzeti Tanács hosszabb idő után ismét ülésezett, s több fontos kérdésben hozott döntést. A Tanács tagjai meghallgatták és elfogadták Józsa Lászlónak, az MNT elnökének és Pászt...

Továbbra is Kókai Péter a Magyar Szó, Dudás Károly a Hét Nap főszerkesztője * Diplomahonosítási alapot hoztak létre
A Magyar Nemzeti Tanács hosszabb idő után ismét ülésezett, s több fontos kérdésben hozott döntést. A Tanács tagjai meghallgatták és elfogadták Józsa Lászlónak, az MNT elnökének és Pásztor Bálintnak, az Intézőbizottság elnökének a beszámolóját, elfogadták a Magyar Szó, a Hét Nap és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmai és pénzügyi beszámolóját, döntöttek a két lap főszerkesztőjének kinevezéséről, diplomahonosítási alapot hoztak létre, határozatot hoztak az MNT 2006. és 2007. évi zárszámadásáról, s végül a 2008-ra vonatkozó költségvetésről.
Józsa László elnök beszámolójában vázolta azokat a politikai körülményeket, amelyek közepette az MNT-nek megalakulása óta működnie kellett. Bizonyos kedvező folyamatok következtében 2002 és 2006 között Szerbiában a kisebbségi önkormányzatok jobb, átgondoltabb rendszerben működtek, mint bárhol a térségben. Az utóbbi két évben azonban a szerb politikai elit számára a kisebbségi kérdés nem tartozik többé a prioritások közé, így bizonyos térvesztésre, lemaradásra került sor. Még mindig nem született meg a nemzeti tanácsok hatásköréről, megválasztásáról és pénzeléséről szóló törvény. Az MNT mandátuma ugyan lejárt, ám a rábízott feladatok fontosságára való tekintettel továbbra is tennie kell a dolgát.
Pásztor Bálint beszámolójában kiemelte, hogy a meglehetősen szövevényes körülmények ellenére az MNT életében új korszak kezdődik. Ez azért következhet be, mert a legutóbbi választásokon megnőtt a vajdasági magyar politikum súlya, s ezzel érdekérvényesítő képessége is. Sikerült például leállítani az elektronikus média folyamatban levő privatizációját, ezenkívül a többszörösére nőtt a nemzeti tanácsoknak a köztársasági költségvetésből történő finanszírozása, így az MNT új intézményeket alapíthat, a meglevőket pedig az eddiginél jelentősebb mértékben támogathatja.
A Tanács diplomahonosítási alapot létesít, mellyel átvállalja a nosztrifikálás költségeit, ezzel is segítve a külföldön tanuló vajdasági magyar fiatalok hazatérését.
A vitában elhangzott, hogy a különböző gondok és bírálatok ellenére mára a Magyar Nemzeti Tanács közösségünk megkerülhetetlen tényezője lett.
Az MNT Mihók Rudolfnak, a Magyar Szó Kft. igazgatójának, Kókai Szilveszternek, a Hét Nap Lapkiadó Kft. igazgatójának és Hajnal Jenőnek, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatójának beszámolója után (mindhárman eredményekről, bizonyos előrelépésről adtak hírt) egyhangúlag elfogadta azokat, majd bizalmat szavazott a Magyar Szó és a Hét Nap lejárt mandátumú főszerkesztőjének, Kókai Péternek és Dudás Károlynak, s támogatta 4 éves időtartamra való kinevezésüket.
A Tanács egyhangúlag fogadta el a 2008. esztendőre szóló költségvetést is, amely megfelelő alapot biztosít az MNT további eredményes működéséhez.
(--)

(A Tanács Józsa László elnök beszámolóját hallgatja Molnár Edvárd felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..