home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Megkapták az engedélyt
(—)
2014.09.09.
LXIX. évf. 37. szám
Megkapták az engedélyt

— Az önkormányzat mintegy 7 millió dinárt fordított a menhely helyreállítására, és a bővítése a jövő évi költségvetési tervbe is bekerül — mondta Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, aki a múlt héten megtekintette a Gányó sori kutyamenhelyet, mely végre megkapta a minisztériumtól a működési engedélyt, vagyis azonkívül, hogy a kutyákat immár megfelelő körülmények között tudják tartani, megkezdődhet a kóbor ebek befogása és örökbe adása is.

A város területén a kóbor ebek száma 500-tól 1000-ig terjed, és az állatokat a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat gyűjti be.

Jelenleg 136 kutya van a menhelyen, az elmúlt hónapokban azonban sikerült mintegy negyvennek új otthont találni, a köztisztasági közvállalat honlapján pedig láthatóak azok az ebek, amelyek még gazdára várnak. Az örökbefogadás egyébként ingyenes. A menhelyet legalább 500 hellyel kellene bővíteni, ennyi vagy ennek duplája ugyanis a város területén csatangoló kutyák száma.

— Azonnal tudunk reagálni, ha gond van a városban, és el tudjuk helyezni az állatot, hogy ne legyen az utcán. Az összes többi kutyát, melynek már nem találunk helyet, kénytelenek vagyunk a verbászi menhelyre szállítani, mellyel szerződést kötöttünk. Tesszük mindezt addig, amíg engedélyt nem kapunk az úgynevezett tiszta rész beüzemeltetésére is, ahol már állandó menedéket alakíthatunk ki az elhagyott állatoknak — fogalmazott Slobodan Milošev, a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat megbízott igazgatója.

A menhelyen jelenleg csak hat-nyolc üres hely van. A szabadkai önkormányzat mintegy 3,5 millió dinárt fizetett ki kártérítés címén az elmúlt öt évben történt kutyaharapások miatt. A polgármester kiemelte, ezentúl szigorúan büntetik azokat, akik elkergetik a házi kedvencüket. Az állatokban található csip alapján azonosítják őket, és a felelőtlen gazdáknak a menhelyre szállítás költségeinek egy részét is ki kell fizetniük.

A menhelyen jelenleg tizenhárman gondozzák a kóbor ebeket. Davor Kles, az állategészségügyi szolgáltatás szervezője elmondta: — A kutyák egészségügyi ellátását mindennap elvégezzük. Egy állatorvos is dolgozik itt. Szerződésben állunk az állategészségügyi állomással. Naponta kétszer tisztítjuk a kutyák ketrecét.

A kutyák legtöbbje megkapta a veszettség elleni védőoltást, ivartalanították őket, valamint csipjük is van.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..