Megjelölik a Kremenyákot

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Megjelölik a Kremenyákot

Az egyesület székházaHosszan tartó várakozás és bizonytalanság után, amelyet a pénzhiány okozott, úgy tűnik, végre sikerül a csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesületnek befejeznie székháza felújítását. A közelmúltban ugyanis három forrásból is támogatáshoz jutottak, és a kapott eszközökből la...

Az egyesület székháza

Hosszan tartó várakozás és bizonytalanság után, amelyet a pénzhiány okozott, úgy tűnik, végre sikerül a csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesületnek befejeznie székháza felújítását. A közelmúltban ugyanis három forrásból is támogatáshoz jutottak, és a kapott eszközökből lakhatóvá, használhatóvá tehetik a rossz állapotban lévő épületet, amelyet a helybeliek Korhecz házként ismernek.
A Szülőföld Alap kedvezően bírálta el a pályázatukat és 1 millió 670 ezer dinárt ítélt meg számukra az objektum felújítására. Mivel az elszámolási határidő ez év decemberének a vége, már októberben megkezdik a szigetelési munkálatokat, a víz- és a villanyvezeték korszerűsítését, a kanalizáció bevezetését. A VMMSZ közbenjárására szintén a Szülőföld Alaptól várnak 800 ezer dinárt, mely összeget a helyiségek berendezésére költik. Ugyanerre a célra, vagyis a székház rendbetételére fordítják majd azt a 16 millió dinárt is, amelyet a Vajdasági Nagyberuházási Alap juttat számukra. Úgy mérték fel, hogy a beruházás kivitelezéséhez mintegy hat hónapra van szükség, de ez természetesen attól is függ, mennyire lesz enyhe a tél. Kiss Tóth Erika, a csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület elnöke kiemelte: a VMSZ-nek, illetve képviselőinek nagy szerepe volt abban, hogy ezek a jelentős eszközök a birtokukba kerülhetnek.
Az elnökségi ülésen megtudtuk azt is, hogy jelentős eseményre készülnek: a híres csókai régészeti lelőhely, a Kremenyák, vagy más néven Tűzkőhalom megjelölésére. A program szeptember 21-én, pénteken, az åseink zenéje című rendezvénnyel kezdődik 20 órakor a csókai Művelődési Házban. A népzenei hangverseny után táncházat tartanak a szállodában.
Szeptember 22-én, szombaton, 14 órakor a katolikus templom hittantermében fényképkiállítás nyílik, amely a szegedi múzeumban található csókai leleteket mutatja be, majd az egybegyűltek megkoszorúzzák Móra Ferenc mellszobrát. 16 órakor alkalmi műsor keretében faragott emlékoszlopnak, Vrábel János csókai népművész alkotásának, az avatójára kerül sor az egykori Kremenyák helyén. Az emlékhely kialakítását és későbbi rendezését a művelődési egyesület keretében működő gyűjtők szakcsoportja vállalta fel. A kora esti órákban a hittanteremben ünnepélyesen bemutatják a nemrégiben elhunyt Cs. Simon István Udvaros az enyészetben című kötetét. A felsorolt műsorok a Vajdasági Oktatási és Művelődési Titkárság támogatásával valósulnak meg.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Megjelölik a Kremenyákot
Szabadkai Napló
Megjelölik a Kremenyákot
Média
Facebook

Támogatóink