home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Megjelent a Vajdasági Magyar Kalendárium, 2016
Hét Nap
2016.01.24.
LXXI. évf. 3. szám
Megjelent a Vajdasági Magyar Kalendárium, 2016

A megszokottnál egy kicsit később, december helyett januárban jelent meg, immár 19. alkalommal a Hét Nap Vajdasági Magyar Kalendárium című kiadványa. Évkönyvünk gazdag tartalmából figyelmükbe ajánljuk:

Himnusz, Szózat, Boldogasszony Anyánk, 90. zsoltár, Erős vár a mi Istenünk — szöveg és kotta.

HÓNAPSOROLÓ

Minden hónapnál névnapok, egyházi ünnepek (katolikus, református, evangélikus), holdfázisok

Világi évfordulók, megemlékezések, néphagyományaink

A malom sarkábólSzerda Zsófi válogatása az oromi Malomfesztivál A malom sarkából című fotós műhely részvevőinek munkáiból

Női szerepek – női szereplők. Színésznők vallomása a nőiségről Gyurkovics Virág összeállításában
Nőnek lenni valaki számára magától értetődő, másnak folyamatos újragondolás. Szeretjük, ám sokszor igazságtalannak érezzük. Kiváltság, mégis fárasztó megfelelni a kihívásoknak. Nem mindig egyszerű, ám néha csak egy kis női együttérzés kell hozzá, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, hogy eszünkbe jusson, miért is szeretünk nőnek lenni.

Magyar focistaklasszisok – a valaha volt legjobb magyar válogatott futballistákat — Komora Imrét, Bozsik Józsefet, Détári Lajost, Sárosi Györgyöt, Grosics Gyulát, Albert Flóriánt, Nyilasi Tibort, Kű Lajost, Kocsis Sándort, Nyers Istvánt, Puskás Ferencet, Dzsudzsák Balázst — Tóth Tibor mutatja be. A kis portrékat Szalai Attila karikatúrái teszik teljessé.

Horgásznapló — Huzsvár József horgásztörténetei

Ízesen szép az élet — fűszernövények

Benne: rozmaring, kakukkfű, medvehagyma, oregánó, majoránna, lestyán, levendula, tárkony, bazsalikom, kapor, citromfű, koriander

A játék nem játék — Besnyi Szabolcs élménypedagógiai játékválogatása
A játék nemcsak szórakoztat, hanem fegyelemre, figyelemre tanít és nevel, gátlásokat old, csapatszellemet erősít, és mint ilyen, a pedagógia fontos, ám sokszor méltatlanul mellőzött eszköze. Kalendáriumunkban ezzel az élménypedagógiai gyűjteménnyel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy minél több vajdasági családba, osztályba jusson el a játék, a verseny, az együtt töltött minőségi idő öröme.

Sikerhoroszkóp: általános vagyoni helyzet, karrier és pénzügy a 2016. esztendőre

Fejtörő — keresztrejtvények Kiss Zoltán szerkesztésében

AZ ELMÚLT ÉV ESEMÉNYEI

Mi történt a nagyvilágban 2015-ben?

Belpolitikai események 2015-ben

Ez történt a Magyar Nemzeti Tanácsban 2015-ben

Az összegzéseket Talpai Lóránt és Tomek Viktor készítette.

A HÉT NAP HETVEN ÉVE

Nyugdíjaskorban, de nem öregesen — a Hét Nap 2016. április 5-én ünnepli a hetvenedik születésnapját. Tóth Lívia összeállítása

VISSZAPILLANTÓ

Nyolc évszázad — írásban is
Az 1697. évi zentai csata beírta a gazdag múltú Tisza-parti város nevét a történelemkönyvekbe, de az első írásos említése jóval korábbra, éppen 800 évvel ezelőttre tehető.

A világraszóló győzelem — 560 év után
Az 1456. évi nándorfehérvári ütközetre Martinek Imre emlékezik.

A hatalom, a gyarlóság, a szerelem örök érvényű
Annak apropójából, hogy 400 évvel ezelőtt született Shakespeare, rendezők vallanak arról, miért népszerűek és aktuálisak manapság is a drámái.

Uralkodásra nevelték
Száz éve halt meg Ferenc József, akinek a történelmi megítélése mindmáig kettős. Az uralkodóról, a politikusról, a magánemberről és a megítéléséről Dévavári Zoltán értekezett.

ÉVFORDULÓK

1700 évvel ezelőtt született Szent Márton püspök, Magyarország egyik védőszentje, 250 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Fazekas Mihály, a Lúdas Matyi írója, 225 évvel ezelőtt született a legnagyobb magyarnak nevezett Széchenyi István, 150 évvel ezelőtt pedig a kiváló novellista, Tömörkény István.

OKTATÁS

Valóságshow az osztályban, avagy az interaktív iskola
Göblös Péter pedagógus írása

SPORT

Citius, Altius, Fortius – érdekességek az olimpiákról
Tóth Tibor összeállítása


A Vajdasági Magyar Kalendárium a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával jelent meg. 

Ára változatlanul 300 dinár. 

Keresse lapárusánál!


A kiadványért felel: Tomek Viktor
Szerkesztette: Franciskovity Olga, Tóth Lívia
Grafikailag szerkesztette, tördelte és a borítótervet készítette: Lackó Lénárd
Nyelvileg gondozta: Jenei D. Tamara
Közreműködött: Besnyi Szabolcs, Dévavári Zoltán, Göblös Péter, Gyurkovics Virág, Huzsvár József, Kiss Zoltán, László Edit, Martinek Imre, Pekter Mess Csilla, Szabó Attila, Szalai Attila, Szalvai Irma, Szerda Zsófi, Talpai Lóránt, Tóth Tibor


Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..