Megjelent a Kincses Kalauz
Kartali Róbert
2021.04.30.
LXXVI. évf. 17. szám
Megjelent a Kincses Kalauz

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös kiadásában megjelent a Kincses Kalauz — Tájhangok és kalandozás a vajdasági magyar tájban című, Vajdaságot bemutató, egyedülálló kiadvány. A kötet szerzői és alkotói egy online könyvbemutató keretében nyújtottak betekintést a kiadvány létrejöttét övező folyamatokba.

— A kiadvány lényege, hogy megmutassuk, hogyan vagyunk a vajdasági térnek, a vajdasági történetnek, a vajdasági szellemi és kulturális életnek alkotóelemei, elidegeníthetetlen részei. Hogyan válik a mi történetünk a vajdasági táj történetévé. Hogyan forr össze az itt élő emberek, az itt élő közösségek története egy egységes egésszé. Mik azok a hívószavak, amelyek által egy olyan kincses kalauz jön létre, amelyet a maga szempontjai szerint mindenki a sajátjának tud érezni — foglalta össze a könyvbemutató során Lovas Ildikó, a kiadvány ötletadója és szerkesztője, a VM4K vezetője. Mint mondta, a vajdasági értékek összegyűjtésének ötlete még 2012-ben született meg, amikor a vajdasági magyar kulturális életben olyanok voltak a lehetőségek, hogy elindult egyfajta közös gondolkodás.


Fotó Facebook

— A könyv elején található egy turisztikai fejezet, mely biciklitúra-útvonalakat kínál az olvasóknak — emelte ki Vázsonyi Csilla, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa, a kiadvány egyik szerzője. Mint mondta, ez a fejezet nem turisztikai prospektusra hasonlít, inkább klasszikus útleírások hangulatára emlékeztet. Több régióra bontották Vajdaságot, és ezekhez a régiókhoz alakulnak az elképzelt vagy lehetséges útvonalak, sorra véve a természeti, a kulturális és a közösségi értékeket.

— A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet háttérintézménye a helyi értéktáraknak és a Vajdasági Magyar Értéktárbizottságnak. Ez egy 2015/16-tól futó történet, Magyarországon indult meg a helyi értékek gyűjtése, és a Hungarikum Bizottság által egy kicsit nagyobb erőt nyert. Megszületett a hungarikumokról szóló törvény, de alkalmazói és a különböző szakmai szervezetek nagyon fontosnak tartják azt, hogy ez az értékgyűjtés helyi szinten is megtörténjen — magyarázta Gondi Martina, a VMMI igazgatója, a kiadvány egyik felelős kiadója. Elmondása szerint a VMMI is igyekszik megnyerni minél több helyi embert ennek az ügynek, hogy Vajdaságban minél több helyi értéktár jöjjön létre. Maga a Kincses Kalauz nem a helyi értéktárakról szól, de ezek az értékek is megjelennek a kiadványban, mely méltón mesél mindazokról a témakörökről és kiemelkedő eredményekről, amelyek Vajdaságban a kulturális, művelődési területen megszülethettek.

— Nyilván iszonyatosan nehéz mindenre kitérni, iszonyatosan nehéz úgy dolgozni, hogy ne hagyjunk ki fontos dolgokat, de szerencsére olyan emberekkel tudtunk ebben a történetben együtt gondolkodni, illetve dolgozni, akik kiváló ismerői vagy a saját földrajzi területüknek, a saját településüknek, környezetünknek, vagy pedig annak a műfajnak, annak a témakörnek, amelyben közreműködtek, amelyben írtak, és amilyen fotóanyagot készítettek — tette hozzá Gondi.

A kiadvány műszaki szerkesztője és arculattervezője Blaskó Árpád, a Szabadkai Kortárs Galéria igazgatója volt. Elmondása szerint a kötet nagyon összetett, és az összeállításánál nem a bevett folyamatot alkalmazták. A tervezés belülről kifelé indult, tehát a borító volt az utolsó, ami megszületett, holott általában inkább a borítóval kezdik a tervezést, és utána ahhoz az arculathoz alakítják az egész belsőt. A kiadványban megjelenő képek és leírások nagyon fontosak, így ezeknek nem kellett konkurenciát csinálni a grafikai megoldásokkal, inkább csak alátámasztani őket.

A kiadvány fotóanyaga közelebb hozta egymáshoz azokat a szakembereket, akik különben is fotózással foglalkoznak szerte a régióban — összegezte Gondi Martina, hozzátéve, hogy büszke arra a részre, amely a régió természetéről szól.

— Azoknál az intézményeknél, amelyek kulturális területen dolgoznak, előfordul, hogy megfeledkeznek a természeti örökségről és értékekről, viszont számunkra, akik itt élünk, az is nagyon fontos. Meghatároz bennünket a lösz, a szántóföldek sokasága és azok az élőlények, amelyekre nem gondolunk mindennap. Kiváló fotósaink vannak, akik ezt megörökítik, és kiváló szakíróink, akik ezeken a területeken dolgoznak. Ehhez jelentős művészeti tartalmakat is lehetett társítani, tehát itt nem „csak” a művelődési, a gasztronómiai vagy a közösségi értékekről tudunk beszélni, hanem azokról a tartalmakról is, amelyek a szépirodalomhoz, a magasművészetekhez tartoznak, hiszen nagyon jelentősek ezek az alkotások, mindig is meghatározóak voltak ebben a régióban. Azt gondolom, hogy most a kortárs kultúra mindenképp fontos, és érdemes ennek a bemutatására.

— Sok utánajárást igényelt településről településre megtalálni azokat a jellegzetességeket, amelyeket az odaérkezőnek érdemes útba ejtenie, megnéznie — tette hozzá Vázsonyi Csilla. Elmondása szerint az egész könyvben az intézményekről szóló fejezet a legszisztematikusabb, mely a könyvtárakról, a levéltárakról, a múzeumokról és a színházakról szól.

— Vártuk a pillanatot, hogy bemutassuk a könyvet, melyet szeretnénk majd eljuttatni a művelődési egyesületeknek, a könyvtáraknak, azoknak a közösségeknek, embereknek, amelyeket/akiket felkerestünk, hogy járuljanak hozzá a kiadvány megszületéséhez. Azoknak, akik egy-egy gyöngyszemét beleépítették a kincsnek. Ezzel elkezdődhet a könyv utóélete — hangsúlyozta Lovas Ildikó. Mint mondta, ha egy könyv nem születik meg, akkor nem hiányzik senkinek. Mégpedig azért nem, mert amíg nem születik meg, addig nem irányítja rá a figyelmet arra, hogy milyen fontos volt a megszületése. Az, hogy valami hiánypótló, csak akkor dől el, amikor már megszületik. Ez a könyv nem hiánypótló, inkább magától értetődő, mert a kultúránk, a nyelvünk, a megfogalmazott gondolataink által magától értetődő dolog, olyan, mint a lélegzetvétel.

— A különféle gasztronómiai különlegességektől kezdve a túraútvonalakon át a művészi és történelmi részekig mindenféle területről szemezhet az olvasó. Talán mindenki meg fogja találni benne azt, ami érdekli. Van, akit inkább a turisztikai látványosságok izgatnak, és ez alapján egy vajdasági túraútvonalat is kialakíthat — hangoztatta a kiadvány kapcsán Szalai Andrea, a VM4K munkatársa.

A Kincses Kalauz megvásárolható a VM4K-ban 1820 dináros áron. További információt az office@vm4k.org.rs e-mail-címen és a 024/672-110-es telefonszámon kaphatnak az érdeklődők.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..