home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Megismételt választások
2012.06.20.
LXVII. évf. 25. szám

Rasim Ljajić, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt elnöke kijelentette, mindenféle kormányalakítási megállapodás, akár a haladókkal közös kormányzás is jobb a megismételt választásoknál.,,Ha engem kérdeznének és én dönthetnék, akkor azt mondanám, ha nem alakul meg nagyon gyorsan az SPS, LDP és az U...

Rasim Ljajić, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt elnöke kijelentette, mindenféle kormányalakítási megállapodás, akár a haladókkal közös kormányzás is jobb a megismételt választásoknál.
,,Ha engem kérdeznének és én dönthetnék, akkor azt mondanám, ha nem alakul meg nagyon gyorsan az SPS, LDP és az URS-szel közös kormány, akkor sürgősen tárgyalásokat kezdenék a haladókkal a nagykoalíció megalakításáról, mert minden jobb a megismételt választásoknál'', mondta a Blicnek Ljajić, akinek pártja a demokraták köré tömörülő koalícióban indult a május 6-ai választásokon.
Ljajić szerint a legreálisabb az lenne, ha a demokraták a szocialistákkal, a liberális demokratákkal és a Szerbiai Egyesült Régióval alakítani koalíciót, de véleménye szerint a haladók is megpróbálják elérni a parlamenti többséget.
Arra a kérdésre, hogy milyen opciók vannak még játékban, Ljajić azt válaszolta: mindenfélék. A legreálisabb az DS koalíciója az SPS-szel, az LDP-vel és az URS-szel. A másik lehetőség, hogy a haladók és a szocialisták egy harmadik féllel megerősítve, közösen alakítanak kormányt. Az egyetlen lehetőség, ami szerinte ki van zárva, mert káros, az újabb választások kiírása. Ez egyik pártnak sem felelne meg, kivéve talán a Szerb Haladó Pártot - mondta Ljajić.
A haladók az URS-szal tárgyalnak. A Szerb Haladó Párt néhány erős tárcát kínált fel Mlađan Dinkićnek, a Szerbiai Egyesült Régiók vezetőjének, amennyiben az URS rááll arra, hogy velük alakítson kormányt, tudta meg a Kurir. Nem hivatalos találkozó során, állítja a tárgyalások menetének beavatott ismerője, Dinkićnek szinte minden kulcsfontosságú tárcát felkínáltak a leendő kormányban.
,,A haladók azt üzenték Dinkićnek, hogy készek szinte minden gazdasági vonatkozású tárcát, az önkormányzati minisztériumot, a regionális fejlesztést, a Nemzeti Befektetési Tervet, sőt még az európai integrációs tárcát is átengedni nekik, ez utóbbi élére Suzana Grubješić, az URS alelnöke kerülhetne. Szóba került azonban az egészségügyi tárca is, amely ismét Zoran Stankovićé lehet, de ha ezt nem kapná meg, akkor tárca nélküli miniszter lehetne belőle'', nyilatkozta a Kurirnak a magát megnevezni nem kívánó beavatott.
Az URS-ban - a lap szerint - alaposan fontolóra vették az ajánlatot, hiszen nagy siker lenne egy olyan pártra nézve, amely az elmúlt választásokon alig lépte át a választási küszöböt, állítja a Kurir forrása.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..