home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Megismerni 56 örökségét!
KOVÁCS Áron
2006.07.12.
LXI. évf. 28. szám

Kárpát-medencei magyar fiatalok Kiskunmajsán, az 56-os ifjúsági táborbanAz 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójának tiszteletére szervezett nyári táborozást a kiskunmajsai Marispusztán a Pongrácz Gergely Múzeum melletti ifjúsági táborban az 56-os Történelmi Alapítvány. A június 3...

Kárpát-medencei magyar fiatalok Kiskunmajsán, az 56-os ifjúsági táborban
Az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójának tiszteletére szervezett nyári táborozást a kiskunmajsai Marispusztán a Pongrácz Gergely Múzeum melletti ifjúsági táborban az 56-os Történelmi Alapítvány. A június 30-án zárult táborban erdélyi, kárpátaljai, vajdasági és anyaországi fiatalok, középiskolások és egyetemisták ismerkedtek meg az ötven évvel ezelőtti történésekkel. A forradalom és szabadságharc irodalmi vonatkozásairól Bíró Zoltán irodalomtörténész és Fekete Gyula író tartott előadást, de 56-ról beszélt Gyarmati Dezső vízilabdázó is. Kozma Huba helytörténész pedig az események kiskunmajsai történéseit ismertette. A táborvezető Lezsák Sándor országgyűlési képviselő 56 budapesti történelmi emlékhelyeire kalauzolta el a fiatalokat. A táborzárás napján pedig a résztvevők megtekintették Koltai Róbert Világszám című játékfilmjét.
* Mit vártál az 56-os tábortól?
- Másodszor veszek részt a táborozáson, így már nagy vonásokban tudtam, mire számíthatok. Az események sok új mozzanatának megismerése mellett alkalmam volt hallani és találkozni kiváló előadókkal, de nagyon fontosnak tartom emellett a más-más térségből érkezett táborlakók között kialakuló kapcsolatokat is - meséli a zentai NAGY MÉLYKÚTI Zoltán élelmiszeripari mérnök.
* A táborban hallottak mennyire egészítették ki az 56-os eseményekkel kapcsolatos történelmi előtudásodat?
- A történelmi órákon soha nem került szóba az 1956-os forradalom és szabadságharc. Egyedül főiskolás éveim alatt a nagybecskereki házi nénim mesélt róla néhány dolgot. Rózsi néni akkor tizenkét éves volt, és szüleivel a rádióból követte az eseményeket. Itt a táborban viszont személyes beszámolókat hallottunk azoktól, akik átélték, részesei voltak a forradalomnak és szabadságharcnak, valamint az utána következő megtorlásnak. Az előadások révén lényegesen többet tudunk meg a történésekről, mint a történelemkönyvek személytelen adathalmazából.
* Milyen élményekkel távozol?
- A hat nap alatt rengeteg élményben volt részünk, amelyek magyarságtudatunkat erősítették. Azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy büszkék vagyunk 56 örökségére!
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..