home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Mégis megérkeztek a darvak a Sóskopóra!
Zséli Ágnes
2021.12.22.
LXXVI. évf. 50. szám
Mégis megérkeztek a darvak a Sóskopóra!

Mint arról már korábbi cikkünkben beszámoltunk, az elmúlt évekre jellemző extrém hőség, szárazság miatt az idén kérdésessé vált, hogy november végére érkeznek-e egyáltalán darvak a Törökbecsétől mintegy 6 km-re található Sóskopó Speciális Természeti Rezervátumba.

Az ornitológusok, természetkedvelők, sőt mindenki örömére a ramsari egyezményben is szereplő több mint kétszáz madárfajnak otthont adó vizes élőhely ismét fogadhatta a várva várt jövevényeket, melyek ideiglenes otthonra leltek Vajdaság legismertebb és legnagyobb szikes tavánál.


Fotó: Pannon RTV

Bitó Ottó, a Törökbecsei Vadászegyesület vad- és természetvédelmi őre, aki egy hónappal ezelőtt arról mesélt, hogy a szárazságot enyhítendő a környezetvédelmi minisztérium támogatásának köszönhetően kora ősszel két társával együtt vizet próbáltak átszivárogtatni a Sóskopóba, azonnal értesített bennünket, hogy benépesült a rezervátum. Ha késve is, de itt vannak a szürke ruhás, hosszú lábú, elegáns darumadarak.

— Minden, amit október közepére vártunk, november végén valósult meg. A késő őszi, jelentősebb esőzéseknek köszönhetően a Sóskopóban, pontosabban a meder középső részében 5–8 centiméteres víz jelent meg, melyet mi is, de leginkább a madárvilág fogadott örömmel. A területre azonnal mintegy 7000 vadliba, 4000 vadkacsa és óriási meglepetésünkre 12 000 daru érkezett, ami mindenki számára leírhatatlan látványosságot nyújt. Vajdaságban a Sóskopó az észak—déli migrációs útvonal mentén nagy jelentőségű madárpihenő és táplálkozóhely, aminek lehetőségével a több ezer kilométerről érkező darvak is élnek — emelte ki a természetvédelmi őr.  

A darvak északról, a skandináv országokból, Finnországból, Norvégiából, Svédországból érkeznek. Ez egy több ezer kilométeres táv, és a hosszú út megtétele után erőt veszítenek. Itt, az Alföldön gazdag „étlapot” vár rájuk, sőt az idén, mivel vidékünkön még nem köszöntött be a hideg tél, a kisgazdák a kukoricatarlót sem szántották fel, és a búza is megfelelő kondícióban van. Mindez lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a darvak kellő módon feltáplálják magukat, illetve hogy meg is pihenjenek. A legszebb pillanatok reggel 7 és 8 óra, valamint sötétedés előtt, délután fél 3-tól 4 óráig láthatóak, amikor a darvak éppen ki- vagy alkonyatkor beröpülnek a Sóskopó tavába, s az éjszakát a vizes területen töltik el. Érdekes az is, hogy a beszállás előtt a két kopó közti gyepen csoportosulnak össze, mintha előre megbeszélnék, hogy a beszállást egyszerre végezzék el. Egyszóval csodálatos látvány. A szakember arról is beszélt, hogy a darvak a Sóskopón az első zord fagyok beálltáig maradnak, majd pedig jellegzetes V alakban szállva délre vonulnak. És hogy miért éppen V alakban? Erre is választ kaptunk.

— A csapatban a hierarchia az úr, pontosabban az az egyed, amely a legügyesebben tud koordinálni. Ezt a tudást, ügyességet pedig a fiatalabbaknak is továbbadja. 

Végszóként Bitó Ottó olyan üzenetet továbbított mindannyiunknak, amelyre a jövőben oda kell figyelni: a természet harmóniájának szövése nem az ember, hanem kizárólagosan a természet mestersége.

Tavaly is, és az idén is sajnos elmaradt a novemberre tervezett közkedvelt Darufesztivál, ám mindazok, akik ezeknek a csodálatos madárfajoknak a jelenlétében szeretnének gyönyörködni, karácsonyig még minden bizonnyal megtehetik, ha ellátogatnak a Sóskopóhoz.

A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..