home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
„Mégis győztes, mégis új és magyar”.
2024.03.02.
LXXIX.. évf. 9. szám
„Mégis győztes, mégis új és magyar”.

XX. Tisztújító Közgyűlését tartja ma a Vajdasági Magyar Szövetség Zentán. A helyszínválasztás nem véletlen: itt alakult meg ugyanis 1994. június 18-án a párt, amely idén ünnepli a fennállásának 30. évét. A közgyűlés jelmondata egy Ady Endre idézet: „Mégis győztes, mégis új és magyar”.

Az eseményt dr. Pásztor Bálint, a párt megbízott elnöke nyitotta meg, majd megválasztották a munkaelnökséget, amely átvette a közgyűlés levezetését. Ezt követően a küldöttek egyhangúlag elfogadták a javasolt napirendet, és a munkatestületek megválasztására is sor került. A mandátumvizsgáló bizottság jelentését Magosi Zsuzsanna ismertette. Ebből kiderült 347 küldött van jelen, a közgyűlés határozatképes.


Fotók: Dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala és Pannon RTV  

Dr. Pásztor Bálint az elnöki beszámolójában hangsúlyozta, a mostani tisztújító közgyűlésen 9 és fél hónapról lehet csak beszámolni, a szokásos négy év helyett. Ennek oka, hogy a tavalyi, május 20-i tisztújító után októberben elhunyt az akkori elnök, Pásztor István, akire egy perces néma csenddel emlékeztek.

Dr. Pásztor Bálint kitért a 2023. június 20-án megalakult szerb-magyar stratégiai tanács fontosságára, a noszai Művelődési Ház tavaly augusztusi átadására, amelyben a Vackor óvoda kihelyezett tagozata is működik, a palicsi akvapark megnyitására, a Magyar Szó újvidéki székházának a felújítására. Beszélt arról is, hogy 8 év küzdelem után, 2023 októberében eltűntek a migránsok a vajdasági településekről, amiben a VMSZ-nek jelentős szerepe volt. Kiemelte, Pásztor István néhai elnök október 30-i halála után azonnal reagálni kellett az előrehozott köztársasági és tartományi parlamenti választásokra. A pártnak sikerült megőriznie a súlyát tartományi és köztársasági szinten is. A tartományi parlamentben 9, a köztársaságiban pedig 6 mandátumot szereztek. A koalíciós tárgyalások megkezdődtek a Szerb Haladó Párttal.

A VMSZ megerősítette kapcsolatát Magyarország Kormányával is, amellyel három témában értek el komoly sikert: a Horgos-Röszke közúti határátkelőhely egész napos nyitva tartása, a Prosperitati Alapítvány újabb pályázatainak kiírása, valamint a Szeged-Szabadka közötti vasútvonal megnyitása. Emellett a tervek szerint zajlik a Belgrád-Budapest vasútvonal kiépítése is.

Az ülés folytatásában zárt ajtók mögött zajlik a vita az elnöki beszámolóról, az alapszabály módosításáról, a jelölésekről, majd elhangzik a jelölt programbeszédje, és megvitatják annak tartalmát is. A szünetben szavazással megválasztják a párt elnökét is.

(Szerkesztőségi összefoglaló)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..