home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
„Mégis építs, mégis tégy jót!”
Kőművesné Nyáry Márta
2015.11.29.
LXX. évf. 47. szám
„Mégis építs, mégis tégy jót!”

Teréz anyának a címben idézett megzenésített versét énekelték a szajáni diákok a zsúfolásig megtelt színházteremben, a Móra Károly Általános Iskola napján.

Az ünnepi műsoron, melyet nagy igényességgel állítottak össze az iskola pedagógusai, részt vett Msgr. dr. Német László SVD, a Nagybecskereki egyházmegye főpásztora, Msgr. Fiser János plébános, általános helynök, ft. Koncz Tibor plébános és Sima Mihály Milan segédlelkész.

A rendezvény megnyitóján Kátity Enikő hittantanár elmondta, a püspök atya szívügyének tekinti a szajáni iskolát, az egyházmegye ugyanis támogatta két tanterem padlózatának felújítását, valamint az épület szigetelését és festését.

Az oktatási intézmény történetét Kovács Dominika tanuló ismertette. A többi közt elmondta, hogy az iskoláról szóló első feljegyzés 1825-ből, a Visitatio Canonicából származik. Az akkori okirat 481 diákról számol be, napjainkban azonban az iskolának 70 tanulója van, hiszen az elmúlt időszakban folyamatos volt az elvándorlás.

Az alkalmi programban nagy sikert arattak a hittanosok, akiket Kéri Nikoletta és Jenován Flórián, az iskola két volt diákja kísért. Emlékezetes volt az a jelenet is, amelyet Móra Ferenc meséje alapján adtak elő, továbbá Kovács Viktor éneke, valamint Szabó Laura és Borsi Balázs szavalata.


Kovács Szöszill felvétele

Csömöre Hermina igazgatónő köszönetet mondott a nagybecskereki püspöknek a segítségért, valamint a szajáni helyi közösségnek, az MNT-nek és a tartományi oktatási titkárságnak a pályázataik támogatásáért. Az iskola felújításán kívül ezeknek a forrásoknak köszönhető a Suliújság rendszeres megjelenése, a felsősök ingyenes kirándulása a Róka-tanyára, az interaktív szoftverek beszerzése és két tanterem bebútorozása is.

A püspök atya a műsor végén megjegyezte, ígéretes jövő vár Szajánra, hiszen tehetségek egész sora mutatkozott be az iskolanapon. Azt is kiemelte, hogy az ő közvetítésével gyűjtöttek a regensburgi elemisták háromkirályok napján, és az összeget — melyet még a nagybecskereki püspökség is megtoldott — a szajáni iskolának ajándékozták.

A műsor után a püspök úr felszentelte az épület felújított tantermeit, és azt kívánta, hogy a szajáni „oskolások” továbbra is lendülettel folytassák a tanulást, mert ilyen közösséget erkölcsileg és anyagilag is érdemes támogatni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..