home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Mégis díszpolgár lesz Danilo Kiš
Kartali Róbert
2019.07.21.
LXXIV. évf. 29. szám
Mégis díszpolgár lesz Danilo Kiš

Szeptember 1-jén, Szabadka város napján Danilo Kiš szabadkai származású író kapja meg posztumusz a város díszpolgári címét, kiemelkedő és időtálló életművéért

A határozat ellen az író özvegye tiltakozott, és nyílt levélben szólította fel a város vezetőségét a döntés visszavonására. A levél tartalmazott egy petíciót is, melyet 160 szerbiai értelmiségi, egyetemi tanár és művész írt alá azt kérve, hogy vonják vissza a díjat. Ezt figyelembe véve az ellenzék indítványozta, hogy a Városi Képviselő-testület semmisítse meg a díszpolgári cím odaítéléséről szóló határozatát, de ezt a testület csütörtöki ülésén elvetették.

A Városi Képviselő-testület előző, június 18-án megtartott ülésén a tanácsnokok még ellenszavazás és tartózkodás nélkül döntöttek arról, hogy Danilo Kiš író posztumusz díszpolgári címet kapjon, viszont ezután özvegye, Mirjana Miočinović nyílt levélben felszólította az illetékeseket, hogy érvénytelenítsék a kinevezésről szóló határozatot, azzal érvelve, hogy a város jelenlegi politikai vezetése, valamint művelődéspolitikája köszönőviszonyban sincs azzal, amit az író munkássága képvisel. Az ellenzék megfogalmazása szerint az előző ülésen nem derült ki az, hogy hiányzik az író jogutódjának jóváhagyása a felterjesztéshez, így szavazatukkal támogatták azt. Ezért a Szabadka Polgári Mozgalom tanácsnoki csoport a testületnek egy, a rendelet érvénytelenítésére irányuló indítványt adott át, melyet 39 ellenszavazattal elvetettek, a beadványt 7 tanácsnok támogatta, tartózkodó szavazat pedig nem volt.


A szerző felvétele

Az érvénytelenítési indítvány indoklásakor Maglai Jenő, a Szabadka Polgári Mozgalom frakcióvezetője elmondta, hogy szerintük tiszteletben kellene tartani Danilo Kiš özvegyének akaratát, valamint azokat a tényeket, amelyeket a nyílt levélben megfogalmazott. Mint mondta, a Városi Képviselő-testület nem erőltethet rá senkire egy olyan díjat, amelyet valaki nem akar, függetlenül attól, hogy ki a javaslattevő. Szerinte a felterjesztőnek előbb meg kellett volna szereznie a jogutód jóváhagyását a cím odaítéléséről, mint ahogy azt évekkel ezelőtt is tette, akkor, amikor a Fokus Alapítvány nevét változtatták át Danilo Kiš Alapítványra. Hozzátette: ha az önkormányzat akkor tudta, hogyan kell eljárni, nem érti, hogy most miért mulasztotta el ezt a lépést.

A hatalmi többség azt kérte a döntés visszavonását indítványozó ellenzéktől, hogy mutassa fel azt a dokumentumot, amely bizonyítja, hogy ki Danilo Kiš jogutódja. Elmondásuk szerint ugyanis az író elvált Mirjana Miočinovićtól, és élete utolsó nyolc évében Párizsban élt másik feleségével. Hangsúlyozták, hogy harminc évvel Danilo Kiš halála, valamint szintén harminc évvel a Nobel-díjra való jelölése után mindenképp tiszteletre méltó lenne, ha az író a szülővárosa díszpolgárává válna. Nemanja Simović, a Városi Tanács tagja felszólalásában felolvasta az illetékes államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium jóváhagyását is, melyben az áll, hogy a város kérvényezte és meg is kapta a minisztérium jóváhagyását, hogy díszpolgári címet adományozzon az írónak.

Danilo Kiš kinevezését a Vajdasági Magyar Szövetség is támogatta. Nágel János frakcióvezető szerint ebben a kérdésben csupán az a lényeg, hogy ki a díszpolgári címre javasolt személy, és hogy megérdemli-e a titulust. Mint mondta, a VMSZ tanácsnoki csoportjának álláspontja szerint az író az életművével és a munkásságával kiérdemelte, hogy a város tiszteletbeli polgára legyen.

Az ülésen egyébként összesen hét napirendi pontot vitattak meg. A többi közt határozatot fogadtak el a város mezőgazdasági földterületeinek idei évre vonatkozó védelme, rendezése és használata kapcsán, továbbá rendelet született Đuro Stantić atléta emlékművének felállításáról is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..