home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Megindult az MNT egyetemi felvételi felkészítője
Kartali Róbert
2021.02.22.
LXXVI. évf. 7. szám
Megindult az MNT egyetemi felvételi felkészítője

Február 13-án kezdődött meg a Magyar Nemzeti Tanács egyetemi felvételi felkészítő programja, 143 érettségiző diák részvételével. Az MNT 13 tantárgyból szervezte meg a felkészítőt a leendő egyetemi hallgatók részére, ha valaki lemaradt volna, még mindig csatlakozhat a folyamathoz.

A Magyar Nemzeti Tanács a vajdasági magyarság képzettségi szintjének emelése céljából vezette be komplex felsőoktatási ösztöndíjprogramját, melynek a felvételi felkészítő is szerves része — nyilatkozta lapunknak De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának oktatási ügyekkel megbízott tagja. Mint mondta, a felvételi felkészítő 2011 óta folyamatos, célja, hogy segítse az érettségiző középiskolás diákokat a felvételire való felkészülésben, annak érdekében, hogy a felvételi vizsgát minél jobb eredményekkel tegyék le valamelyik hazai felsőoktatási intézményben, és bejussanak arra a karra, amelyet szívük szerint választottak, hogy azzal foglalkozhassanak egy életen át, amivel szeretnének.


De Negri Ibolya

— Az idén, tekintettel a járványügyi helyzetre, a szervezőbizottság a felkészítő tanárokkal egyetemben úgy határozott, hogy online térbe helyezi a képzést, de élő kapcsolatos, streaming formában, kötött időpontban. A Google Classroomon és a Google Meet felületeken tantárgyak szerint alakulnak a csoportok, tehát a virtuális osztályok. Minden második szombaton, délelőtt, kétszer másfél órában folyik majd a munka, attól függően, hogy a diák melyik két tantárgyból szeretné elmélyíteni a tudását. Az élő kapcsolatos órák lehetőséget adnak arra, hogy a tanulók kérdéseket tegyenek fel, ha az előadás közben valami nem világos számukra, akkor kérdezzenek. Online módon 10 alkalommal valósul meg a képzés, azzal, hogy a platformon számos feladatot, segédanyagot vehetnek igénybe a diákok, és folyamatosan kapcsolatban lehetnek a felkészítő tanárokkal. A tavasz végén, a felvételi vizsgák közeledtével, lehetőség szerint tartunk majd tantermi órákat is, valamint, ha a járványügyi előírások lehetővé teszik, akkor felvételi tábort is szervezünk, hiszen a személyes kapcsolat a tanár és a diák között nagyon fontos. A felkészítő tanárok egyébként már sok éve közreműködnek ebben a programban, így már tudják, hogy milyen feladatsorok jelennek meg a hazai felvételi vizsgákon, és célszerűen készíthetik fel a diákokat. Reméljük, hogy ezzel a felkészítővel hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy sikeresebben szerepeljenek a felvételi vizsgákon.

A felkészítő keretében 13 tantárgyra lehetett jelentkezni, a magyar nyelvet és irodalmat Tóth Ágota és Tolna Varga Piroska tanárnők adják elő, az angol nyelvet Halasi Butora Ágnes, a németet Fremond Mónika, a történelmet Baráth Gábor Gergely, a földrajzot Petkovics Márta, a biológiát Faragó Szilvia, a matematikát mgr. Csikós Pajor Gizella, a fizikát Szalma Emese, a kémiát Szórád Endre, a számítástechnikát és informatikát Esztelecki Péter, a közgazdaságtant Loboda Szonya, a pszichológiát Tóth Vásárhelyi Anita, a szociológiát pedig Penovác Katalin.

— A programot meghirdettük az MNT honlapján a Breki portálon, itt lehetett regisztrálni. Örömmel konstatáltuk, hogy 143 érettségiző jelentkezett, közülük legtöbben a matematikára, hiszen nagyon sok felsőoktatási intézményben ez a tantárgy is a felvételi vizsga része. Viszont a többi tantárgyra is nagy volt az érdeklődés. Az MNT egyébként több módon segíti a felsőoktatásban részt vevő diákokat, több ösztöndíj is elérhető, így aki a továbbtanulás mellett dönt, az mindig számíthat a Magyar Nemzeti Tanács segítségére — tette hozzá De Negri Ibolya.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..