Megidézett szabadságharc

Megidézett szabadságharc

Ürményháza, Udvarszállás és Hertelendyfalva magyar közössége után...

...augusztus 30-án a torontálvásárhelyiek is lelkesen fogadták Brestyánszki Boros Rozália művét, a Szabadságharc, avagy Arany János és Petőfi Sándor barátságának a két éve című színpadi játékot. Kálló Béla színművész és Tóth Péter Lóránt versmondó előadásában.

„Az előadásról:
Kálló Béla és Tóth Péter Lóránt. Arany János és Petőfi Sándor. Két költő barátsága. Két ember élete. Történelem, költészet, dráma – erről szól a Szabadságharc című előadás. Költő. Szakmája a szó. Élete a költészet. Jegyző. Napi robot után Shakespeare-t fordít. Költő. Szakmája a szó. Élete a szabadság. Forradalmár. Napi konfrontálódás után barátja dolgát is intézi. Két férfi, a magyar irodalom legnagyobbjai közül valók. Becézik egymást, neveken szólítják, imádják egymás tehetségét, keresztszülők és vitapartnerek. Ismeri Aranyt? Ismeri Petőfit? Aki úgy vélte igen, az a május 31-ei bemutató után, az előadást követően döbbenten ült a helyén, hisz akkor ott, újra megismerte.De más is történt. A magyar nyelv. Kálló Béla és Tóth Péter Lóránt előadásában kortárs irodalommá sűrűsödtek a két költő egymáshoz írt szavai, töprengéseik.
Ismeri Aranyt? Ismeri Petőfit?“ (a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakszolgálata)

Az MNT védnökletével, továbbá VM4K – Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ szakmai támogatásával, illetve a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakmai partnerségével megvalósuló szórványvidéki tájolás soronkövetkező állomásai Székelykeve, Nezsény, Oroszlámos, Magyarcsernye, Torda, Magyarittabé, Tamásfalva és Egyházaskér lesznek.

Írta és fényképezte: Martinek Imre. Fotóink a torontálvásárhelyi helyszínen készültek.

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Megidézett szabadságharc
Bánáti Újság
Megidézett szabadságharc
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.06.02.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
Facebook

Támogatóink