home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Meghosszabbították a korlátozásokat Németországban
MTI
2021.02.11.
LXXVI. évf. 6. szám
Meghosszabbították a korlátozásokat Németországban

Berlin, 2021. február 10., szerda (MTI) - A javuló járványügyi helyzet ellenére meghosszabbítják az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedésének lassítására bevezetett korlátozásokat Németországban, hogy megakadályozzák egy harmadik fertőzéshullám kialakulását — állapodott meg hétfőn a szövetségi kormány a tartományi kormányokkal.

A február közepén lejáró korlátozásokat egyelőre március 7-ig hosszabbítják meg, és csak akkor lazítják, ha 35 alá süllyed és tartósan, legalább három napon keresztül ezen a szinten marad a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma, amely jelenleg 68-on áll, egy hónapja pedig 130 felett volt - mondta Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után.

Kiemelte, hogy a polgárok fegyelmezett magatartása révén sikerült megfékezni a második hullámot, de elkezdődött a korábbiaknál jóval fertőzőképesebb új vírusváltozatok, különösen az először Nagy-Britanniában azonosított, B.1.1.7 jelzésű mutáció terjedése.

Ezért „létfontosságú”, hogy a következő hetekben minél alacsonyabbra csökkentsék az új esetek számát, mert a fertőzési láncolatok feltárásával és megszakításával foglalkozó helyi egészségügyi hivatalok csak alacsony esetszám mellett tudják visszaszerezni az ellenőrzést a vírus terjedése felett — fejtette ki a kancellár.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a mutációk „átveszik az uralmat, a régi vírus eltűnik, és egy új vírussal élünk majd”.

Ez a fejlemény hatalmas bizonytalansággal jár, mert az „új vírus” - vagyis a SARS-Cov-2 uralkodóvá váló új változatainak - természete még ismeretlen, és nagyon könnyen ismét exponenciális, robbanásszerű növekedésnek indul az új fertőzések száma, ha nincs ellenőrzés alatt a járvány — mondta a kancellár.

Ugyanakkor az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) — a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányfők egyeztető testülete - és a szövetségi kormány vezetőinek közös értekezletén abban is megállapodtak, hogy a fodrászatok szigorú higiéniai óvintézkedések mellett már március 1-jén újra megnyithatnak.

Azt is rögzítették, hogy a közoktatás és a napközbeni gyermekellátás intézményrendszerének újraindításáról a szövetségi berendezkedés szabályai alapján a területen illetékes tartományi kormányok saját belátásuk szerint döntenek.

Ezzel kapcsolatban Angela Merkel elmondta: azt tartaná megfelelőnek, ha a március 1-i nyitást céloznák meg, mert addigra elérhető a fenntarthatóan biztonságos működéshez szükséges 50-es hétnapi incidencia (fertőzésgyakoriság) - a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma -, de a szövetségi kormány vezetőjeként nem tudja érvényesíteni akaratát az ügyben illetékes tartományi kormányokkal szemben.

A járvány tavaly ősszel kibontakozott második hulláma levonulóban van Németországban. Az Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerdai kimutatása szerint az utóbbi 24 órában országszerte 8072 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csökkenés az egy héttel korábbi 9705-höz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 299 996 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 813 halálesetet regisztráltak - ami ugyancsak csökkenés az egy héttel korábbi 975-höz képest -, a járvány áldozatainak száma így 62 969-re emelkedett.

Az országos zárlatot december 16-án vezették be. Csak az alapvető árucikkeket forgalmazó boltok tartanak nyitva, a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás ügyeleti üzemmódban működik, és munkába is csak azok járhatnak, akiknek otthoni munkavégzése nem megoldható.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..