home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Meghívó
Talpai Lóránt
2022.09.01.
LXXVII. évf. 35. szám
Meghívó

Hosszabb látogatásra invitálta a pápát — Energiatakarékossági csomag — Új fertőző betegség Indiában

Hosszabb látogatásra invitálta a pápát

A Vatikánba látogatott Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke. Az államfő a szentatyával találkozott, és kiemelte: Ferenc pápa nagyon meglepődött a magyar családpolitika eredményein, hogy megduplázódott a házasságkötések száma és felére csökkent az abortuszok aránya, majd szomorúan fogalmazta meg, hogy a házasság mennyire kiment a divatból Európa-szerte és a fejlett világ jelentős részében. Novák Katalin közölte, személyesen adott át meghívólevelet Ferenc pápának, és a tavaly Budapesten megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson tett vizitjéhez képest egy hosszabb látogatásra invitálta. A Szentatya megerősítette abbéli szándékát, hogy Magyarországra jöjjön. Abban bíznak, hogy a látogatás a jövő év első felében megvalósulhat — tette hozzá Novák Katalin.

Energiatakarékossági csomag

Az energiafogyasztás csökkentését célzó szabályokról fogadott el rendeleteket a német szövetségi kormány. Becslése szerint az új előírások révén nagyjából 2 százalékkal kevesebb földgázra lesz szüksége Németországnak. Az Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggő drágulás miatt eddig hozzávetőleg 8 százalékkal csökkent a földgázfelhasználás Németországban, helyette a szén- és az olajtüzelésre építő áramtermelés felfuttatása további 3—5 százalékos megtakarítást eredményezhet szakmai számítások szerint. A kormány adatai alapján két év alatt bő 10 milliárd euró megtakarítást hozhatnak a most elfogadott rendeletek, melyekben a többi közt a középületek fűtéséről, az emlékművek kivilágításáról és a boltok utcára nyíló bejáratainak használatáról határoztak meg szabályokat. Az orosz energiaszállításoktól való függetlenség elnyeréséhez „össznemzeti erőfeszítés” szükséges — emelte ki a kormányülés után tett nyilatkozatában Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter, hozzátéve, hogy „minden hozzájárulás számít”.

 

Új fertőző betegség Indiában

Egy újfajta betegség üthette fel fejét Indiában, a kutatók már nevet is adtak neki: paradicsomláznak vagy paradicsominfluenzának nevezik, mivel a kór jellegzetes tünete, hogy a páciensen vöröses hólyagok jelennek meg, melyek akkorák is lehetnek, mint egy kisebb paradicsom. A betegség hét—tíz napig tart, enyhe lefolyású, de nagyon fertőző — írja az IFLScience. A lap szerint a tünetek megegyeznek az influenzáéval, így a beazonosítás nem egyszerű. A vöröses hólyagok viszont mindenképp gyanúra adnak okot. Vasso Apostolopoulos, a Victoria Egyetem munkatársa szerint a kór eddig Kerala és Orisza államokban jelent meg, és több mint 100 ötévesnél fiatalabb gyermeket betegített meg. Az első eset május elejére vezethető vissza, mostanra pedig több településen is kimutatták a betegség jelenlétét. Azt nem tudni, mi a helyzet akkor, ha a kór immunhiányos, idős embereket betegít meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..